Αλμπαϊράκ: Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία μπορεί να ενισχύσουν την τρομοκρατία

Αλμπαϊράκ: Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία μπορεί να ενισχύσουν την τρομοκρατία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:51 Δημιουργία 27/08/18, 16:50

Ακόμα μια επίθεση κατά των ΗΠΑ έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω την κόντρα μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Όπως δήλωσε ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία μπορεί να ενισχύσουν την τρομοκρατία και τη μεταναστευτική - προσφυγική κρίση.

Ακόμα, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι «οι κινήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα αποσταθεροποίησης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», ενώ πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ απομονώνονται από τους συμμάχους τους».

Η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης με την τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αυτό τον μήνα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την κρατικής πλειοψηφίας Halkbank η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο για φερόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

«Αυτά τα βήματα που ελήφθησαν με πολιτική υποκίνηση δεν θα επηρεάσουν μόνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Αλμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκοι ΥΠΟΙΚ έγινα στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με τον Γάλλο ομόλογο του, Μπρούνο Λεμέρ.

Αν σου άρεσε κάνε