Η Τουρκία και επίσημα στον ΠΟΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ

Η Τουρκία και επίσημα στον ΠΟΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:42 Δημιουργία 20/08/18, 18:10

Ακόμα ένα επεισόδιο στην οικονομική κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο μήνα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έρχεται να προσθέσει η Άγκυρα το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ζητώντας να αρθούν οι αμερικανικοί δασμοί σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Η σχετική ανακοίνωση του ΠΟΕ αναφέρει πως «η Τουρκία υπέβαλε αίτημα προκειμένου ο ΠΟΕ να εξετάσει την επιβολή δασμών για την εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ». Ο διπλασιασμός των δασμών κατά της Τουρκίας αποτελεί πρόσθετη παραβίαση, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Η εξέλιξη συνδέεται με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία με την κατηγορία για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα εις βάρος του Ταγιπ Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016.

Μετά από την τουρκική προσφυγή στον ΠΟΕ, αναμένεται η επίσημη αντίδραση των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει στην οριστική απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον».

Στις 10 Αυγούστου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διπλασίασε τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα στο 50% και στο αλουμίνιο στο 20% με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση Αμερικανών πολιτών. Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον κατηγορείται για κατασκοπεία και τρομοκρατία στην Τουρκία, και αντιμετωπίζει μέχρι 35 χρόνια φυλάκισης για τον υποτιθέμενο ρόλο του στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Στις 15 Αυγούστου η Τουρκία απάντησε με αύξηση δασμών έως 140% σε αρκετά αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα.

Αν σου άρεσε κάνε