Νέο «άκυρο» της Τουρκίας στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα

Νέο «άκυρο» της Τουρκίας στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:38 Δημιουργία 17/08/18, 15:19

Ακόμα μια εστία έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσει η απόρριψη του αιτήματος για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που αποφάσισε σήμερα δικαστήριο της Σμύρνης.

Όπως μετέδωσε το κανάλι Haber Turk, ο Αμερικανός υπήκοος θα συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Ο συνήγορος του πάστορα Μπράνσον, Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες.

Στον απόηχο της είδησης η τουρκική λίρα δέχθηκε νέες πιέσεις, με την ισοτιμία στις 6,21 λίρες ανά δολάριο από 6,04 λίρες πριν από την μετάδοση της πληροφορίας. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του από τις αρχές του έτους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται η αντίδραση της Ουάσινγκτον.

Υπενθμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε πως «η Τουρκία εκμεταλλεύονταν για πολλά χρόνια τις ΗΠΑ και τώρα κρατούν τον θαυμάσιο Χριστιανό Πάστορά μας, από τον οποίο πρέπει τώρα να ζητήσω να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας μεγάλος πατριώτης όμηρος».

«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου άνδρα, όμως θα κάνουμε περικοπές στην Τουρκία", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα με νέες κυρώσεις αν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας.

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» υπογράμμισε ο Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Τραμπ.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αν σου άρεσε κάνε