Τραμπ: Δεν θα πληρώσουμε τίποτα στην Τουρκία για την απελευθέρωση του Μπράνσον

Τραμπ: Δεν θα πληρώσουμε τίποτα στην Τουρκία για την απελευθέρωση του Μπράνσον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:02 Δημιουργία 17/08/18, 08:52

Την απόφαση των ΗΠΑ να μην πληρώσουν τίποτα στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, διεμήνυσε ο πρόερος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο twitter.

«Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν όμηρο έναν εξαίρετο πάστορα. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!», έγραψε μεταξύ άλλων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο «περικοπές».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε χθες ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον.

«Έχουμε εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος μελών της κυβέρνησή τους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» πρόσθεσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την Τετάρτη, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος του πάστορα, για την υπόθεση μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο.

Στο μεταξύ, η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρεί στις 5,86 λίρες ανά δολάριο από το επίπεδο των 5,8150 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως επηρεάζονται από την αμερικανική προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναμένει νέες οικονομικές κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Αν σου άρεσε κάνε