Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την οικονομία

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την οικονομία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:50 Δημιουργία 13/08/18, 14:14

Τα πυρά του κατά των ΗΠΑ για τις έντονες πιέσεις που δέχεται η οικονομία της Τουρκίας έστρεψε εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη σε συνέδριο πρεσβευτών στη γειτονική μας χώρα,

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, «οι επιθέσεις των διεθνών αγορών στην οικονομία μας θα συνεχιστούν». με τον ίδιο τον Ερντογάν να σημειώνει «πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πιέσεις».

Ακόμα, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προχωρήσουμε στην αλλαγή των επιτοκίων για την τουρκικά λίρα».

Ο Ερντογάν τόνισε πως οι κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ αντιβαίνουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ χαρακτήρισε τις αμερικανικές κινήσεις ως «πισώπλατη μαχαιριά».

«Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, 'επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο'» της Τουρκίας, είπε ο Ερντογάν.

«Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ (...) δεν έχει καμιά λογική εξήγηση», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε επίσης στην ομιλία του να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους.

«'Χτυπήθηκε, βυθίσθηκε', δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος επανέλαβε πως η οικονομική αναταραχή οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «επιχειρήσεις».

Εκτός από τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον, οι αγορές εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της Άγκυρας και ιδιαίτερα για την άρνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της για να στηρίξει τη λίρα και να τιθασσεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και ότι κανένας δεν θα πρέπει να δίνει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις, τονίζοντας πως το υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η αρμόδια επιτροπή τραπεζικού ελέγχου λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Αν σου άρεσε κάνε