Ανησυχίες και ερωτηματικά για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Ανησυχίες και ερωτηματικά για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:22 Δημιουργία 07/08/18, 08:30

Σε ισχύ βρίσκονται από τις 7 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία εντείνει τις ανησυχίες τόσο για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή όσο και για τις συνέπειες στις αγορές πρώτων υλών και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία.

Αν και το πρώτο πακέτο κυρώσεων αφορά κατά κύριο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα μέταλλα, εντούτοις θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση και στην τιμή του πετρελαίου. Οι αγοραστές ιρανικού αργού ετοιμάζονται ήδη για τον αποκλεισμό του από την παγκόσμια αγορά, ο οποίος αναμένεται να έρθει σε τρεις μήνες.

Στις σημερινές συναλλαγές η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,4% στα 74 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για επιστροφή της τιμής στα 80 δολάρια το προσεχές διάστημα και περαιτέρω αύξηση έως τα τέλη του έτους.

Την ίδια ώρα, Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο δεδομένης της αμετακίνητης θέσης της Ουάσιγκτον.

Αν σου άρεσε κάνε