Αμερικανική λίστα με κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

Αμερικανική λίστα με κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:32 Δημιουργία 01/08/18, 20:29

Οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, την οποία θα ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που αποφασίσουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για την φυλάκιση Αμερικανών πολιτών, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ουάσιγκτον έχει συμπεριλάβει στη λίστα πρόσωπα και οργανισμούς.

Τα μέτρα που έχουν ετοιμαστεί κατά της Τουρκίας ακολουθούν το μοντέλο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη ρωσική κυβέρνηση και στους ολιγάρχες από τον κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσαν οι πηγές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι κυρώσεις προετοιμάζονται με βάση το νόμο Global Magnitsky Act του 2016, ο οποίος επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να βάζει στο στόχαστρο πρόσωπα, εταιρείες και άλλες οντότητες για διαφθορά ή για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται με το νόμο αυτό επιτρέπουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, την απαγόρευση εισόδου και περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Η είδηση οδήγησε την λίρα σε ισχυρές απώλειες, με το τουρκικό νόμισμα να καταρρέει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 4,99 λίρες το δολάριο.

Την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία είναι συμμάχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αν δεν προχωρήσει στην αποφυλάκιση Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές της Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως πλήττουν τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγιση τους και να υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική στάση προτού προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στα δικά τους συμφέροντα και στη συμμαχία με την Τουρκία» προειδοποίησε σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραίμ Καλίν.

Αν σου άρεσε κάνε