Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:37 Δημιουργία 30/07/18, 14:56

Σε ακριβώς δύο μήνες από τώρα και ειδικότερα την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζάεφ, το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, με τον ίδιο να καλεί την αντιπολίτευση να υποστηρίξει το δημοψήφισμα.

«Θέλω να καλέσω σε μαζική συμμετοχή τους πολίτες.Ξέρουν πως αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που θα ορίζει το μέλλον της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δήλωσε ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA, το ερώτημα του δημοψηφίσματς θα είναι «συμφωνείς με την είσοδο της χώρας σε ΕΕ. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος τη συμφωνία που υπέγραψαν ΠΓΔΜ και Ελλάδα».

Στη σχετική ψηφοφορία, στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, δεν συμμετείχε η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, μετά τις δηλώσεις του βουλευτή της, Νικολά Μιτσέβσκι, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ανακριβές, πολύπλευρο και χειραγωγεί τον κόσμο.

Παράλληλα, τόνισε πως με το συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, «ανοίγει η ευκαιρία να ερμηνευτεί το αποτέλεσμα όπως επιθυμεί ο καθένας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκε διαπραγμάτευση αρκετών ωρών στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγων της ΠΓΔΜ, όπου κατά τη διάρκειά της, αποφασίστηκε η σύσταση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, θα είναι αρμόδια για τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και τη διεξαγωγή μελλοντικών εκλογών στη χώρα από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε