Τραμπ και Γιούνκερ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία

Τραμπ και Γιούνκερ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:01 Δημιουργία 25/07/18, 20:46

Σε θετικό κλίμα κινήθηκαν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντηση που έχουν το βράδυ της Τετάρτης στο Λευκό Οίκο και κατά τις οποίες θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Στις δηλώσεις on camera που έκαναν από το Οβάλ γραφείο οι δύο ηγέτες, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως «χρειάζεται να επικεντρωθούμε στο πως θα μειώσουμε τους εμπορικούς δασμούς και όχι στο πως θα τους αυξήσουμε», με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να προσθέτει πως είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε στενοί εταίροι, σύμμαχοι, όχι εχθροί» τόνισε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ είπε ότι «περιμένουμε κάτι πολύ θετικό για το εμπόριο με την Ευρώπη», τονίζοντας πως «επιθυμούμε μια τουλάχιστον αμοιβαία σχέση με τους εταίρους μας».

Σημειώνεται πως αργά το βράδυ της Τετάρτης Τραμπ και Γιούνκερ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, το αμερικανικό δίκτυο ABC μετέδιδε πως ο κ. Γιούνκερ θα προτείνει στον Αμερικανό πρόεδρο την εξάλειψη των δασμών για τα αυτοκίνητα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ ή τη δημιουργία μια περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών για βιομηχανικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα απαιτήσουν από τις ΗΠΑ να αποσύρει τους δασμούς σε ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και δέσμευση ώστε να μην υπάρξουν δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε