ΠΓΔΜ: Νέο «ναυάγιο» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: Νέο «ναυάγιο» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το δημοψήφισμα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:38 Δημιουργία 23/07/18, 21:36

Σε νέο «ναυάγιο» εξελίχθηκε η τρίτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, για τη διατύπωση του ερωτήματος που θα τεθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η σύσκεψη είχε ξεκινήσει από τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε πως δεν επετεύχθη συμφωνία με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, στον οποίο επιτέθηκε για την αρνητική του στάση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επέμεινε ότι το δημοψήφισμα θα προχωρήσει και θα διεξαχθεί κανονικά.

Ο Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE έριξε στο τραπέζι θέμα χορήγησης αμνηστίας σε στελέχη και στην πρώην ηγεσία του κόμματος αυτού, που κατηγορούνται από τη δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει να κρατήσει τη χώρα σε καθεστώς ομηρείας, κάτι που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται να επιτρέψει.

Ο Ζάεφ διευκρίνισε ότι, παρά τη διαφωνία για το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν στο πρώτο μέρος των σημερινών διαβουλεύσεων, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, αλλά και τη διενέργεια εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Λέει ψέματα, όταν λέει ότι θέλει η “Μακεδονία” να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ζάεφ μετά τη συνάντηση.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα έχει αίσια έκβαση και πως η συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα εγκριθεί σε αυτό.

Αν σου άρεσε κάνε