Επικριτικός ο Τραμπ προς τη Fed για την αύξηση των επιτοκίων

Επικριτικός ο Τραμπ προς τη Fed για την αύξηση των επιτοκίων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:48 Δημιουργία 19/07/18, 21:47

Δυσαρεστημένος από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος γνωστοποίησε πως «δεν είναι χαρούμενος με την αύξηση των επιτοκίων».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο CNBC, κάλεσε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να εργαστεί στη βάση του οικονομικού προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης και του Λευκού Οίκου.

«Δεν είμαι ενθουσιασμένος με τις αυξήσεις της Fed» διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ως «καλό άνθρωπο».

Στο ίδιο πλαίσιο, παράλληλα, δήλωσε αδιάφορος για το γεγονός ότι «έσπασε» την πάγια τακτική των προέδρων να μην παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική, προκειμένου να διατηρείται η ανεξαρτησία της Fed.

«Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι “ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να μιλήσω”, αλλά εμένα δεν με νοιάζει τι λένε, επειδή οι απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει» έσπευσε να προσθέσει.

Η Fed από την αρχή του έτους, έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, ενώ αναμένεται να υλοποιήσει ακόμη δύο έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Τον προηγούμενο μήνα, κριτική στην κεντρική τράπεζα άσκησε και ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Κουντλόου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «βραδύτερες κινήσεις ως προς την επιτοκιακή πολιτική».

Πάντως, προς το παρόν, ο επικεφαλής της Fed δεν εμφανίζεται ανήσυχος περί πιθανών πολιτικών πιέσεων από τον Λευκό Οίκο. Σε συνέντευξή του στο «Marketplace», εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι «η Fed παραδοσιακά ασκεί πολιτική ανεξάρτητα των πολιτικών ανησυχιών».

Αν σου άρεσε κάνε