Χαμηλοί τόνοι από Τραμπ και Πούτιν μετά την πρώτη «ψυχρολουσία»

Χαμηλοί τόνοι από Τραμπ και Πούτιν μετά την πρώτη «ψυχρολουσία»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:10 Δημιουργία 16/07/18, 18:19

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκαν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι μετά το πέρας της συνάντησής τους, η οποία έγινε ωστόσο στη «σκιά» ενός διπλωματικού μπρα ντε φερ.

Αν και στα πρώτα λεπτά του ραντεβού τους Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντμίρ Πούτιν ήταν φανερά αμήχανοι και ψυχροί, με τον ξένο Τύπο μάλιστα να σχολιάζει την «παγωμένη» χειραψία τους, εντούτοις στη συνέντευξη Τύπου και οι δύο αρχηγοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προσεχτικοί στις δηλώσεις του.

Ενδεικτική, άλλωστε, ήταν η επισήμανση του Τραμπ, με την οποία ο ίδιος... διόρθωσε το πρωινό του σχόλιο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ χειρότερες. «Οι σχέσεις ποτέ δεν ήταν σε χειρότερο σημείο, αλλά αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό κατά τις τελευταίες 4 ώρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω πως μπορούμε να πούμε πως η συνάντηση ήταν επιτυχημένη. Ως δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις φέρουμε την ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο ίδιος.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.

Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «η ένταση έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται εξαιτίας των προσωπικών προσπαθειών του προέδρου Τραμπ, που επέλεξε το διάλογο αντί της αντιπαράθεσης».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ασκώντας κριτική προς την αμερικανική διπλωματία όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα, ο Πούτιν ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αποφασιστικές στις νουθεσίες προς την ηγεσία της Ουκρανίας».

Για τις κατηγορίες των Αμερικανών σχετικά με ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ο Πούτιν είπε προς τον Τραμπ πως η Ρωσία δεν έχει και δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί με εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ. «Αν υπάρχουν οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία, αν προκύψουν τέτοια πράγματα, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Για τις σχέσεις με το Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως εξέφρασε προς τον Αμερικανό ομόλογο του τις ανησυχίες του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δηλώσεις του Τραμπ

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως «οι σχέσεις ποτέ δεν ήταν σε χειρότερο σημείο, αλλά αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό κατά τις τελευταίες 4 ώρες».

Ο Τραμπ πρόσθεσε πως «η σημερινή συνάντηση ήταν η αρχή για μια μεγαλύτερη διαδικασία που κρατήσει περισσότερο, αλλά σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον».

Σχετικά με το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «θα είμαστε ανταγωνιστές με τη Ρωσία για την παροχή LNG στην Ευρώπη».

Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξει».

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές,

Όπως είπε ο Τραμπ, «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Αν σου άρεσε κάνε