Σε ψυχροπολεμικό κλίμα το τετ-α-τετ Τραμπ-Πούτιν

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα το τετ-α-τετ Τραμπ-Πούτιν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:16 Δημιουργία 16/07/18, 14:16

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα και με έκδηλη την αμηχανία ήδη από τα πρώτα λεπτά, ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση κορυφής του Ντόναλτ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του και η πρώτη κατ' ιδίαν επαφή των δύο ηγετών από τη στιγμή που ο Τραμπ ανέλαβε την αμερικανική προεδρία.

Ήδη τα σχόλια του ξένου Τύπου έχουν πάρει «φωτιά», κάνοντας λόγο για μία χειραψία, που διήρκησε μόλις τρία δευτερόλεπτα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να είχε δώσει από πριν εξάλλου το στίγμα των προθέσεων του, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών «χειρότερες από ποτέ».

Στις δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Τραμπ συνεχάρη τον Πούτον για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ που ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ο ίδιος ανέφερε πως στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν θέματα εμπορίου, πυρηνικού οπλισμοί και οι σχέσεις των δύο χωρών με την Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ και οι Ρωσία έχουν σπουδαίες προοπτικές».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή για ουσιαστικές διμερείς συζητήσεις» αναφέροντας ακόμα πως είναι σε συχνή επαφή με τον Τραμπ.

Αν σου άρεσε κάνε