Χαμηλό βαρομετρικό για τη συνάντηση... κορυφής στο Ελσίνκι

Χαμηλό βαρομετρικό για τη συνάντηση... κορυφής στο Ελσίνκι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:57 Δημιουργία 16/07/18, 11:49

Στη συνάντηση... κορυφής των Ντόναλντ Τραμπ-Βλαντιμίρ Πούτιν είναι στραμμένοι όλοι οι προβολείς τη Δευτέρα, τη στιγμή που οι προσδοκίες για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι έχουν «προσγειωθεί». Ενδεικτική η δήλωση του Αμερικανού προέδρου σε ανάρτησή του στο twitter: «οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ χειρότερες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό ραντεβού πραγματοποιείται στη «σκιά» της αμφιλεγόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ και λίγες ημέρες αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε 12 Ρώσους ότι χάκαραν Δημοκρατικούς σε μια προσπάθεια να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Την ίδια ώρα, έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών υπογραμμίζει τους τομείς στους οποίους Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και τα σημεία στα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να βρουν κοινό έδαφος.

Η έκθεση της υπηρεσίας, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο CNBC, αναφέρει ότι ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να ζητήσει από τον Τραμπ να μείνει εκτός της σύγκρουσης στην Ουκρανία, να αποσύρει στρατεύματα από την ανατολική Συρία και να συνεχίσει το διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

Σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα θέσει οπωσδήποτε στους Ρώσους το θέμα του hacking προτού αναφερθεί στο ρόλο του προκατόχου του. «Αυτό συνέβη κατά τη θητεία Ομπάμα», είπε ο Τραμπ. «Ό,τι κι αν έκαναν (οι Ρώσοι) έγινε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν σκέφτεται να ζητήσει από τον Πούτιν την έκδοση στις ΗΠΑ των πρακτόρων που κατηγορούνται για το θέμα. «Δεν το έχω σκεφτεί αυτό», είπε.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο Τραμπ απέδωσε μέσω Twitter τις κακές σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα στο «κυνήγι μαγισσών», που υποτίθεται ότι έχει εξαπολύσει το FBI με την έρευνά του για την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ΠΟΤΕ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών», έγραψε.

Τα όρια των δύο ηγετών

Αν και μένει να φανεί τι θα συμφωνήσουν -ή δεν θα συμφωνήσουν- Τραμπ και Πούτιν, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σημειώνει πως οι δυο πλευρές περιορίζονται ως προς τις δεσμεύσεις τους ο ένας απέναντι στον άλλον.

«Πολλά από αυτά στα οποία μπορεί να θέλουν να συμφωνήσουν δεν είναι πράγματα στα οποία μπορούν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία να συμφωνήσουν για λογαριασμό άλλων», επεσήμανε στο CNBC η Olga Oliker, διευθύντρια του Προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

«Ο Τραμπ μπορεί να θελήσει να δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν εκτός Ουκρανίας... όμως έχει να κάνει με νόμους που έχει περάσει το Κογκρέσο και που έχει υπογράψει ο ίδιος», εξήγησε. Πρόσθεσε πως οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφησαν από τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 2014 και το 2015, καλούν τη Ρωσία πρώτα να αλλάξει την πορεία της στην Ουκρανία εάν θέλει να δει άρση των κυρώσεων εναντίον της.

«Συνεπώς, ο Τραμπ δεν μπορεί να το κάνει αυτό μονομερώς. Ούτε μπορεί να δεσμευτεί εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρξει διεύρυνση με την Ουκρανία, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα μέλη σε αυτή τη συμμαχία που ψηφίζουν για όλα αυτά», λέει η Oliker. «Για να μην πούμε για τους ίδιους τους Ουκρανούς οι οποίοι ψηφίζουν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους τους».

Αν σου άρεσε κάνε