Βρετανία: Σε περιδίνηση η κυβέρνηση της Μέι - Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Τζόνσον

Βρετανία: Σε περιδίνηση η κυβέρνηση της Μέι - Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Τζόνσον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:40 Δημιουργία 09/07/18, 17:09

Τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα κρίση της βιώνει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μετά από την παραίτηση του υπουργού αρμοδίου για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέβις νωρίτερα μέσα στη Δευτέρα, το απόγευμα και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη θέση του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η κ. Μέι «αποδέχθηκε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωπθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του» σημείωσε η Ντάουνινγκ Στρίτ.

Η παραίτηση Τζόνσον ανοίγει επίσημα το θέμα για το «σκληρό» και «μαλακό» Brexit στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος (Τόρις), με τον ίδιο τον Τζόνσον να μπαίνει και επίσημα στην κούρσα για να αντικαταστήσει την κ. Μέι στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και την παραίτηση του Ντέιβις, οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με την ΕΕ για το Brexit «παγώνουν» μέχρι νεότερας.

Την παραίτηση του κ. Τζόνσον ακολούθησε «βουτιά» της στερλίνας και άνοδος στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων.

Η ίδια η πρωθυπουργός Μέι αναμένεται να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή των Κοινοτήτων που ξεκινά εντός ολίγου στο Λονδίνο.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από το 1979 που δύο υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης αποχωρούν από τις θέσεις τους μέσα σε διάστημα ίσο ή μικρότερο των 24 ωρών (χωρίς να υπολογίζονται οι ανασχηματισμοί), όπως μετέδωσε το BBC.

Αν σου άρεσε κάνε