Σε κοινή «γραμμή» Μέρκελ-Ζεεχόφερ για το προσφυγικό

Σε κοινή «γραμμή» Μέρκελ-Ζεεχόφερ για το προσφυγικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 00:05 Δημιουργία 03/07/18, 00:01

Άγγελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξαν σε μία κοινή «γραμμή» όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ξεπερνώντας – τουλάχιστον προς το παρόν – την κυβερνητική κρίση.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, κάνοντας λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», η οποία αφορά τη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι σχετικές αιτήσεις. Σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί, θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα. Εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Με μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Ζεεχόφερ θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η καγκελάριος φαίνεται ότι θα το δεχόταν. Η ίδια πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή π.χ. προς την Ιταλία.

Αν σου άρεσε κάνε