Μέρκελ: Η Ελλάδα είπε «ναι» στην επιστροφή προσφύγων

Μέρκελ: Η Ελλάδα είπε «ναι» στην επιστροφή προσφύγων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:02 Δημιουργία 29/06/18, 16:31

«Σωσίβιο» στην Άγγελα Μέρκελ έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, λύνοντας τα χέρια της Γερμανίας όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά «βυθίζοντας» την Ελλάδα, που «ασφυκτιά» από τις στρατιές προσφύγων, οι οποίες καταφτάνουν καθημερινά στα νησιά της.

Σε δηλώσεις της μετά τη λήξη Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανία καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε στην επιστροφή προσφύγων.

«Η Γερμανία έχει πετύχει πολιτικές συμφωνίες με κάποια από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, για γρηγορότερη και πιο αποδοτική επιστροφή προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνου» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Όπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αυτές οι επιστροφές θα εξεταστούν μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας και άλλων χωρών, ενώ η κ. Μέρκελ δήλωσε πως θα ενημερώσει τα κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία (CDU/CSU και SPD) για τα όσα συμφώνησε με τους ηγέτες της ΕΕ.

Η ίδια τόνισε πως η Ελλάδα και η Ισπανία έδειξαν ετοιμότητα να δεχθούν πίσω μετανάστες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους. Επισήμανε ωστόσο πως με την Ιταλία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τη δευτερογενή μετανάστευση, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του ευρωπαϊκού Νότου δεν δεσμεύτηκε στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην επικράτεια της.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως θέλει να αλλάξει τον νόμο περί ασύλου στη Γερμανία για να διευκολύνει τις απελάσεις

Σε ένα γενικότερο σχόλιο για το πως έκρινε το αποτέλεσμα της Συνόδου για το μεταναστευτικό, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως «έγινε ένα πρώτο βήμα αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου για το μεταναστευτικό». Πρόσθεσε πως πολλά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη των έξαρσης των προσφυγικών ροών όπως αυτή του 2015.

Για το Brexit

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλέν για τον Brexit, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως μίλησε με θετικά λόγια για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λέγοντας πως υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Αν σου άρεσε κάνε