Η Ιταλία μπλοκάρει τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Η Ιταλία μπλοκάρει τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:49 Δημιουργία 28/06/18, 21:06

«Σκληρή μπάλα» παίζει η Ιταλία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να «στυλώνει τα πόδια» και να μην αποδέχεται καν τη συμφωνία για το πλαίσιο συμπερασμάτων των ηγετών της Ένωσης εάν δεν επιλυθεί πρώτα το ζήτημα του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βελγική πρωτεύουσα, η ιταλική πλευρά μπλοκάρει όλα τα κοινά σημεία στην έκθεση των ηγετών της ΕΕ, ενώ αναμενόταν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν επί σημείων στα υπόλοιπα βασικά θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο (Brexit, αντιμετώπιση στους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ) και μετά να συμφωνήσουν για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο, ο Κόντε θέλει πρώτα να επιλυθεί το μεταναστευτικό και μετά να προκύψει το κείμενο συμπερασμάτων, κίνηση που έχει προκαλέσει εκνευρισμός σε κάποιους από τους άλλους ηγέτες της Συνόδου.

Συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού υπογράμμισαν πως «όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», επαναλαμβάνοντας πως η Ρώμη μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση της Συνόδου εάν δεν ικανοποιηθεί με τα μέτρα για το μεταναστευτικό, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο ίδιος ο Κόντε νωρίτερα.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.

Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία για το κοινό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για θέματα όπως της άμυνας και του εμπορίου, καθώς «μια χώρα (σσ. ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν ονομάτισε την Ιταλία) έχει μπλοκάρει τη συζήτηση».

Ακόμα, έγινε γνωστό πως αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένη. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Τουσκ, θα γίνει μόνο η αυριανή συνέντευξη Τύπου, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου.

Προσπάθειες Μακρόν

Εν μέσω αυτού του κλίματος, συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού στη Σύνοδο. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ο Μακρόν έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο δημιουργίας hotspots προσφύγων και μεταναστών ακόμα εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Αν σου άρεσε κάνε