Ζάεφ: Θα παραιτηθώ, αν χάσω το δημοψήφισμα

Ζάεφ: Θα παραιτηθώ, αν χάσω το δημοψήφισμα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:20 Δημιουργία 26/06/18, 10:10

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα δεν περάσει στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι είναι βέβαιος πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, καθώς θεωρεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ θα την εγκρίνει.

«Είμαι σίγουρος πως η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή και μάλιστα με ποσοστό από 75% έως 85%, καθώς τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι ανάλογα με αυτά των πολιτών που επιθυμούν την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, μιλώντας στο κανάλι 1 των Σκοπίων.

Παράλληλα, ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ εξετάζουν τις διαδικασίες, που μπορούν να ακολουθήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν υπογράψει τη συμφωνία.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για την υποστήριξη, που λαμβάνει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις «σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής της χώρας».

Ο ίδιος, πάντως, επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει ακόμα στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως σίγουρα θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο Ζάεφ ποκάλυψε επίσης ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Τέλος, αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που εκφράζει ενστάσεις στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε τα εξής: «Με χαροποιεί που πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση. Πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».

Αν σου άρεσε κάνε