Τα 8 σημεία «τριβής» στη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν

Τα 8 σημεία «τριβής» στη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:35 Δημιουργία 20/06/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Με προσγειωμένους τόνους υποδέχθηκαν οι αναλυτές και ο διεθνής Τύπος το χθεσινό κείμενο συμφωνίας για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη στο οποίο συμφώνησαν οι Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα και από τη κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου και το Γάλλου προέδρου το απόγευμα της Τρίτης στο κάστρο Μέσεμπεργκ, έξω από το Βερολίνο.

τα οκτώ βασικά σημεία συμφωνίας των δύο ηγετών είναι τα εξής:

-Η ΕΕ θα ορίσει ένα κοινό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των 19 χωρών-μελών του ευρώ

-Ο νέος προϋπολογισμός θα παρουσιαστεί το 2021, την περίοδο που θα ισχύσει το νέο μακρόχρονιο σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν που θα έχει διάρκεια μέχρι το 2027. Εδώ βρίσκεται το πρώτο «αγκάθι» της συμφωνίας, καθώς το σχέδιο Μέρκελ - Μακρόν δεν ξεκαθαρίζει πως θα χρηματοδοτηθεί ο νέος προϋπολογισμός, δηλαδή το εάν θα είναι από εθνικά κονδύλια ή από φόρους στο σύνολο των μελών της Ένωσης. Ο κ. Μακρόν αρκέστηκε να δηλώσει πως αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών μέχρι το τέλος του 2018.

-Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότηας (ESM) αποφασίστηκε η μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα «μπορεί να επιβλέπει τη συνολική οικονομική κατάσταση των χωρών-μελών της ΕΕ», χωρίς ωστόσο να αντιγράφει το ρόλο της Κομισιόν, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ - Μακρόν. Αυτό σημαίνει πως ο νέος θεσμός θα μείνει ενδοκυβερνητικός, δηλαδή θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις με την έγκριση των κοινοβουλίων της κάθε χώρας-μέλους. Αυτό θεωρείται πως μια σημαντική επιτυχία της καγκελαρίου.

-Από την πλευρά της Γερμανίας, τονίστηκε πως η μια κίνηση προς την τραπεζική ενοποίηση μπορεί να γίνει μόνο εφ΄ όσον οι κίνδυνοι για κάθε τράπεζα ξεχωριστά έχουν μειωθεί.

-Για το μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ η οποία θα εξασφαλίζει μια ευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση των προσφυγικών ροών.

-Και οι δύο ηγέτες τόνισαν πως το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη πρέπει να περιοριστεί

-Η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για να ενισχυθεί περαιτέρω η Frontex.

-Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν στην ανάγκη περιορισμού των Επιτρόπων της Κομισιόν από 28 που είναι σήμερα.

Προκλήσεις για την Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας

Η κ. Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξοι για το ότι η κυβέρνηση της μπορεί να περάσει τις παραπάνω αλλαγές από το κοινοβούλιο της χώρας της.

Ωστόσο, το πολιτικό κεφάλαιο της καγκελαρίου έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα, στο πλαίσιο της κόντρας που έχει ανοίξει με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), που έχουν δώσει στην κ. Μέρκελ περιθώριο δύο εβδομάδων για να λύσει τη διαφορά.

Εξάλλου, η ίδια η καγκελάριος, που δεν επιθυμεί να δεσμεύσει περισσότερα χρήματα Γερμανών φορολογούμενων, έχει δείξει πως θα προτιμούσε ένα κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ύψους μερικών δεκάδων δισ. ευρώ και όχι εκατοντάδων δισ. ευρώ, όπως προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Κλείνοντας, θα πρέπει να προσδιοριστούν πολλά σημεία της συμφωνίας ώστε να φανεί πως η υπάρχει σύμπνοια Βερολίνου - Παρισιού, με ποιο σημαντικό αυτό της τραπεζικής ενοποίησης.

Αν σου άρεσε κάνε