Η άβολη στιγμή της Μέρκελ στο προσφυγικό και τα «αγκάθια» για την Ελλάδα

Η άβολη στιγμή της Μέρκελ στο προσφυγικό και τα «αγκάθια» για την Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:12 Δημιουργία 19/06/18, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Σε μια ασυνήθιστη θέση έλλειψης της θέσης ισχύος, στην οποία έχει συνηθίσει να είναι από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και από τη στιγμής της ανάδειξης στην καγκελαρία της Γερμανίας, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Άγκελα Μέρκελ.

Η διαφωνία του κόμματος της (Χριστιανοδημοκράτες - CDU) με το αδερφό και συγκυβερνών κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για το προσφυγικό έχει επιφέρει τριγμούς στο Βερολίνο. Η κρίση μεταξύ των CDU και CSU αναβλήθηκε προσωρινά (ο επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε χθες πως το ζήτημα του προσφυγικού θα ξανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες όταν θα ολοκληρωθεί και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου), αλλά η Μέρκελ θα κληθεί σήμερα να βρει ένα συμβιβασμό και σε ένα θέμα που άπτεται της εξωτερικής επικαιρότητας.

Η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της ετήσιας διυπουργικής σύσκεψης Γερμανίας και Γαλλίας και θα ζητήσει τη στήριξη του Παρισιού στο προσφυγικό. Αυτό δίνει στον Μακρόν το διαπραγματευτικό «όπλο» που χρειάζεται ώστε να πιέσει τη Γερμανία για τις δομικές αλλαγές στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που είναι το κύριο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα μπορούσε να αποτελέσει το χαρτί ώστε η Γαλλία να πάρει το «ok» από το Βερολίνο για την εμβάθυνση των αλλαγών στα οικονομικά, προς μια διαφοροποίηση από τη σκληρή γραμμή της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλεγχο που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Μένει να φανεί το κατά πόσο η «τράμπα» του προσφυγικού με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα πείσουν την Μέρκελ ώστε η Γερμανία να εγκαταλείψει την οικονομική ηγεμονία της ΕΕ. Όμως, χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις στα οικονομικά, φαντάζει μάλλον δύσκολο για τον Μακρόν να δεχθεί σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού, δεδομένης της γραμμής που ακολουθεί ο Γάλλος πρόεδρος από τότε που ανέλαβε την ηγεσία στο Ελιζέ.

Θέλοντας να δείξει πως η Γαλλία ήδη κάνει πολλά παραπάνω από χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, στο προσφυγικό, ο Μακρόν είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως η χώρα του έχει δεχθεί σχεδόν τον ίδιο αριθμό αιτούντων ασύλου για το 2017 (100.000 έναντι 129.000 που είχε δεχθεί η Ιταλία), ενώ από την αρχή του 2018 έχει δεχθεί περισσότερα άτομα από την Ιταλία (26.000 έναντι 18.000 που έχει δεχθεί η Ιταλία).

Ακόμα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις «βαθιές αλλαγές» στη συνθήκη του Δουβλίνου, όπως είχε δηλώσει ο Μακρόν, ακόμα μένει από τον Γάλλο πρόεδρο να προσδιορίσει το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές.

Σημειώνεται πως με βάση τη γερμανική λογική, φαντάζει ξένο να υπάρξει μια «ανταλλαγή» για το προσφυγικό με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, καθώς αντιβαίνει στο πραγματισμό με τον οποίο η καγκελάριος Μέρκελ χειρίζεται τα σημαντικά θέματα της ΕΕ.

Πάνω στα παραπάνω, πρέπει να συνυπολογιστεί και η στάση της Ιταλίας, τέταρτης ισχυρότερης δύναμης της Ευρωζώνης, στο προσφυγικό, με τον ακροδεξίο υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι να έχει ξεκαθαρίσει πως η Ρώμη θα ακολουθήσει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή απέναντι στους μετανάστες.

Τα προβλήματα για την Ελλάδα

Με την Ιταλία να σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της για τους αιτούντες άσυλο, η προσοχή στρέφεται στην Ελλάδα, που αναμένεται να γίνει το επίκεντρο για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, καθώς όσο δυσκολεύει η πρόσβαση προσφύγων από την Αφρική στην Ιταλία, η χώρα μας και η Ισπανία θα είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στις οποίες θα στραφούν περισσότερο τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μέρκελ αναμένεται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες όλων των χωρών που βρίσκονται στη δίνη του προβλήματος. Τα γερμανικά media ανέφεραν τη Δευτέρα πως η καγκελάριος θα μιλήσει στο τηλέφωνο και με τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα, ώστε να του ξεκαθαρίσει τη στάση του Βερολίνου για το προσφυγικό

Οι εσωτερικές προκλήσεις για την Μέρκελ

Όταν η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρωθεί, η καγκελάριος θα επιστρέψει στο Βερολίνο ώστε να αντιμετωπίζει την κρίση με το CSU. Εν όψει των τοπικών εκλογών που υπάρχουν στο κρατίδιο της Βαυαρίας στις 14 Οκτωβρίου, ο Ζεεχόφερ βλέπει το κόμμα του να χάνει διαρκώς ψήφους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τόσο προς τον ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) όσο και προς του Πράσινους (Grüne). Εν μέσω των πιέσεων στο CSU, ο ίδιος ο Ζεεχόφερ δήλωσε σε στενό κύκλο συνεργατών του, πως «δεν μπορώ άλλο να συνεργαστώ με αυτή τη γυναίκα», αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ...

Αν σου άρεσε κάνε