Πως αντιδρά ο κόσμος στη συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Πως αντιδρά ο κόσμος στη συνάντηση Τραμπ - Κιμ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:52 Δημιουργία 12/06/18, 14:44

Σε στάση αναμονής βρίσκεται ο κόσμος μετά από την ιστορική συνάντηση που είχαν νωρίτερα μέσα στη Τρίτη ο Ντόναλτ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, με την προσοχή να στρέφεται στο πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.

Στη Νότιο Κορέα, περιμένουν διευκρινήσεις από την αναφορά που έκανε ο Τραμπ για το ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Σε αυτό το σημείο, πρέπει να βρούμε το ακριβές νόημα ή τις προθέσεις των παρατηρήσεων του προέδρου Τραμπ», δήλωσε εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα (USFK) δήλωσε πως οι USFK δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οδηγία να σταματήσουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

«Οι USFK δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οδηγία αναφορικά με την εκτέλεση ή τη διακοπή των εκπαιδευτικών γυμνασίων – προκειμένου να συμπεριλάβουν τις προγραμματισμένες ασκήσεις αυτού του φθινοπώρου, Ulchi Freedom Guardian», ανέφερε σε δήλωσή της η αντισυνταγματάρχης Τζένιφερ Λόβετ.

«Σε συντονισμό με τους εταίρους μας της ROK [Νότια Κορέα], θα συνεχίσουμε την τρέχουσα στρατιωτική στάση μας μέχρι να λάβουμε ενημερωμένη καθοδήγηση από το υπουργείο Άμυνας (DoD) και/ή τη Διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού».

Αντιδράσεις από Ρωσία και Γαλλία

Η Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας , όμως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοβ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Κατά τον ίδιο, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας, να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου και ελπίζει πως η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την κανονική οικονομική συνεργασία.

Το έγγραφο που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το οποίο προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ.

Αν σου άρεσε κάνε