Συνάντηση Τραμπ - Κιμ: Γράφεται ιστορία, αλλά με χαμηλές προσδοκίες

Συνάντηση Τραμπ - Κιμ: Γράφεται ιστορία, αλλά με χαμηλές προσδοκίες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:56 Δημιουργία 11/06/18, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Το ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και όχι άδικα, αφού από τον Κορεατικό Πόλεμο (1950-1953) και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ποτέ επικοινωνία μεταξύ Αμερικανού προέδρου και Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Για σήμερα, Δευτέρα, έχουν κανονιστεί 11ωρες προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων των δύο χώρων προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία για τη συνάντηση του Τραμπ με τον Κιμ. Από την πλευρά των ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκοι -και γνωστός για τις ακραίες θέσεις που έχει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής- Τζον Μπόλτον, ο επιτελάρχης του Αμερικανού προέδρου, Τζον Κέιλκαι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Από την πλευρά των Βορειοκορεατών, θα δώσουν το παρών ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο, ο διπλωματικός σύμβουλος του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Τσολ και η αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιο Τσονκ, η οποία έχει ανέβει πολλά «πατώματα» στην πολιτική σκηνή της Πιονγιάνγκ μετά από τη σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην επαναπροσέγγιση της Β. Κορέας με τη Σεούλ και τη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ.

Με μικρά βήματα για πυρηνικό οπλαστάσιο του Κιμ

Η Ουάσινγκτον ζητάει την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγιάνγκ τάχθηκε υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, όμως αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες.

Για τον Μάικλ Ο'Χάνλον του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι μια διαδικασία «βήμα με βήμα» που θα διαρκέσει απαραίτητα μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ έναν άνδρα, το καθεστώς του οποίου υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι έχει ανάγκη το πυρηνικό όπλο για να διασφαλίσει την ασφάλειά του, να εγκαταλείπει με μιας το όπλο αυτό, ακόμη και με μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα», υπογραμμίζει.

Το Σάββατο και πριν αναχωρήσει από τη σύνοδο των G7 στον Καναδά, ο Τραμπ εξέφρασε χθες άλλη μια φορά την αισιοδοξία του γι' αυτή τη συνάντηση, για την οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει ένα ορόσημο της προεδρίας του.

«Έχω την εντύπωση πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για τον λαό του και έχει την ευκαιρία γι' αυτό», είπε βλέποντας στην επικείμενη συνάντηση «μια μοναδική ευκαιρία (...) που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί ποτέ».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, προκειμένου η συνάντηση Τραμπ - Κιμ να στεφθεί με επιτυχία, πρέπει να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα επαφών εκπροσώπων από τις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις τόσο για το τέλος του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ όσο και για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αλλά η συνάντηση Τραμπ - Κιμ μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για αυτή τη συνεργασία.

Αν σου άρεσε κάνε