Τα «ψίχουλα» της Μέρκελ προς τον Μακρόν για τις αλλαγές σε ΕΕ - Ευρωζώνη

Τα «ψίχουλα» της Μέρκελ προς τον Μακρόν για τις αλλαγές σε ΕΕ - Ευρωζώνη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 07:34 Δημιουργία 05/06/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Ως μια πρώτη απάντηση στις προτροπές του Εμανουέλ Μακρόν για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν τα όσα δήλωσε την περασμένη Κυριακή η Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα FAZ την Κυριακή.

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έρχονται στη συζήτηση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 28 και 296 Ιουνίου και βάση των όσων ανέφερε η κ. Μέρκελ, το Παρίσι θα πρέπει να κρατά μικρό καλάθι σχετικά με τα όσα το Βερολίνο διατίθεται να δεχθεί για τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Προτού εξεταστούν τα όσα δήλωσε η καγκελάριος, έχει αξία να δούμε τα όσα δεν ανέφερε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη της: Δεν έγινε αναφορά για το θεσμό του υπερυπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν έγινε αναφορά σε ένα ,μεγάλο κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ενώ δεν υπήρξε κάποια αναφορά και στην ενίσχυση του ρόλου της Κομισιόν στη λειτουργία της ΕΕ.

Παρά το ότι η Γερμανίδα ηγέτιδα δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο αύξηση των χρημάτων που δίνονται για την ανάπτυξη και τη συνοχή εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τόνισε πως αυτά τα ποσά θα μπορούν να είναι διαθέσιμα προς τα κράτη μέλη υπό συγκεκριμένους όρους, αντίθετα με όσα θέλει ο κ. Μακρόν.

Σε αντίθεση με τις προτάσεις Μακρόν όμως η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν και εδώ σαφείς προϋποθέσεις: «Πάντα έναντι όρων, περιορισμένου ύψους και με πλήρη επιστροφή των χρημάτων. Ένα ΕΝΤ με τέτοιες αρμοδιότητες πρέπει φυσικά να είναι και σε θέση να αξιολογεί μόνο του την οικονομική κατάσταση όλων των χωρών μελών. Πέραν αυτού θα πρέπει να αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών μελών και να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να μπορεί, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να την αποκαθιστά».

Επίσης, η καγκελάριος προέκρινε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, εκτιμώντας ότι στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρά ανά πάσα στιγμή.

Πέρα από τα της οικονομίας, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως θέλει περισσότερη συνεργασία εντός της ΕΕ για την άμυνα και τη μετανάστευση, με περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια των κοινών συνόρων. Η ίδια υποστήριξε την ιδέα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ένα κοινό στρατό της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε πως η Γερμανία μπορεί να μη συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις του νέου αυτού σώματος, καθώς ο γερμανικός στρατός είναι υπό την ευθύνη του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ), όπως ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Τέλος, παρά το ότι η Γερμανία φαίνεται να κάνει κάποια βήματα για τις αλλαγές στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, η διάθεση για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως για χαλάρωση του σφικτού δημοσιονομικού πλαισίου που θέλε το Βερολίνο φαίνεται πως δύσκολα θα καμφθούν εν όψει της Συνόδου στα τέλη του μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε