«Σκούπισαν» 1.000 μετανάστες από το Παρίσι

«Σκούπισαν» 1.000 μετανάστες από το Παρίσι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:17 Δημιουργία 04/06/18, 14:13

Σε εκκαθάριση δύο αυτοσχέδιων καταυλισμών στο Παρίσι προχώρησε σήμερα η γαλλική αστυνομία, στις περιοχές Porte des Poissonniers στο βορειοανατολικό Παρίσι, και σε έναν χώρο δίπλα στο Canal Saint Martin, απομακρύνοντας 1.000 μετανάστες.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες και την 36η στην γαλλική πρωτεύουσα μέσα σε τρία χρόνια. Πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά την εκκένωση του μεγαλύτερου καταυλισμού του Παρισιού, του λεγόμενου καταυλισμού της Χιλιετίας(Millenaire), κοντά στην πορτ ντε λα Βιλέτ.

Οι μετανάστες θα στεγαστούν και η διοικητική κατάστασή τους «θα ερευνηθεί πλήρως και εις βάθος» από τις υπηρεσίες του κράτους.

Η κατάσταση των καταυλισμών αυτών προκαλεί εδώ και πολλές εβδομάδες αυξανόμενες ανησυχίες για τις συνθήκες υγιεινής και τις εντάσεις που σημειώνονται εκεί. Τον Μάιο ένας μετανάστης πνίγηκε στο κανάλι Σεν-Μαρτέν και μια συμπλοκή προκάλεσε έναν σοβαρό τραυματισμό στη «Χιλιετία».

Η εκκένωση αυτή είναι «μια ανακούφιση για εμάς, τη ζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιάν Μπροσάτ, κομμουνιστής αντιδήμαρχος του Παρισιού, απευθύνοντας έκκληση για «πιο μόνιμες λύσεις» με το άνοιγμα εκ νέου ενός «κέντρου πρώτης υποδοχής». «Η κυβέρνηση κωφεύει προς το παρόν» αλλά «δεν υπάρχει άλλη λύση» προκειμένου να σταματήσει η αναδημιουργία καταυλισμών, είπε.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού στο Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μετά τα αθλητικά κέντρα, οι μετανάστες αναμένεται να οδηγηθούν σε δομές ανάλογα με τη διοικητική κατάστασή τους: αιτούντες άσυλο, νεοαφιχθέντες ή «διπλοκαταγεγραμμένοι», αυτοί που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης όπου και κινδυνεύουν να επαναπροωθηθούν.

«Είναι καλό που θα στεγαστούν οι άνθρωποι. Αλλά αμφιβάλλουμε αν πολλοί θα βρεθούν σε ένα CRA (κέντρο διοικητικής κράτησης). Πολλοί είναι «διπλοκαταγεγραμμένοι» και αισθανόμαστε ότι υπάρχει η βούληση να σταλούν» στη χώρα πρώτης υποδοχής, λέει ο Γιαν Μανζί από την οργάνωση Utopia56.

Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που επιτροπή της Γερουσίας άρχιζε να εξετάζει ένα σχέδιο νόμου το οποίο αυστηροποιεί τους όρους παροχής ασύλου και μετανάστευσης.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις των οργανώσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Κολόμπ προκάλεσε πρόσφατα πολεμική λέγοντας πως οι μετανάστες κάνουν "benchmarking" (συγκριτική αξιολόγηση, ένας όρος του μάρκετινγκ) των περισσότερο ή λιγότερο χαλαρών νομοθεσιών ευρωπαϊκών χωρών.

Αν σου άρεσε κάνε