Ορκίστηκε η νέα λαϊκίστικη κυβέρνηση της Ιταλίας

Ορκίστηκε η νέα λαϊκίστικη κυβέρνηση της Ιταλίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:21 Δημιουργία 01/06/18, 17:22

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η Ιταλία έχει εδώ και λίγη ώρα κυβέρνηση, καθώς το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε ορκίστηκε την Παρασκευή, σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο (Κυρηνάλιο) υπό το βλέμμα του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο 53χρονος καθηγητής νομικής καλείται να κερδίσει την ερχόμενη εβδομάδα την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού κοινοβουλίου, με τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι) να συγκεντρώνουν ισχυρή πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Πρόσωπο της ορκωμοσίας ήταν ο Πάολο Σαβόνα, που αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με πολλά εκ των ιταλικών media να αναφέρουν πως ο 81χρονος οικονομολόγος ορκίστηκε μόλις έξι μέρες ύτστερα από την άρνηση του προέδρου Ματαρέλα για την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως λίγο πριν από την ορκωμοσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κόντε, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τις Βρυξέλλες «η συνεργασία και μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ».

«Ο διορισμός σας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να ξεπεράσουμε τις κοινές μας προκλήσεις, χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση μου ότι η κοινότητα μας θα ευδοκιμήσει μόνο όταν θα βασιστεί στον γεμάτο σεβασμό διάλογο και την πιστή συνεργασία, που θα κάνω ότι μπορεί να για να διασφαλίσω» σημειώνεται στην επιστολή του Πολωνού αξιωματούχου προς τον νέο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών

Μετά από την ορκωμοσία, ο πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, έστειλε σαφές μήνυμα για τη αύξηση των θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, αλλά και να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και όποιον θέλει να βγει στην σύνταξη».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικογένειας, Ρορέντσο Φοντάνα, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του Italexit, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά η δυνατότητα τροποποίησης των υπαρχουσών συνθηκών προς όφελος των Ιταλών. «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά του, ο Ματτέο Σαλβίνι, νέος υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, διαβεβαίωσε ότι θα δουλέψει σκληρά για να ενισχύσει την ασφάλεια των Ιταλών.

Αν σου άρεσε κάνε