Ο υπουργός Οικονομικών παραμένει «αγκάθι» για την κυβέρνηση στην Ιταλία

Ο υπουργός Οικονομικών παραμένει «αγκάθι» για την κυβέρνηση στην Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:30 Δημιουργία 31/05/18, 16:20

Το θέμα εύρεσης αντικαταστάτη του Πάολο Σαβόνα για τη θέση του επόμενου υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση του Λουίτζι Ντι Μάιο και του Ματέο Σαλβίνι στη Ρώμη.

Οι επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα στο ποιος θα είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ, όπως μεταφέρουν στελέχη του M5S στο Reuters, ωστόσο το κλίμα στις επαφές των δύο κομμάτων είναι θετικό. «Υπάρχει αισιοδοξία πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο σχηματισμό κυβέρνησης σήμερα ή μέχρι αύριο» ανέφεραν από το M5S.

Υπενθυμίζεται πως στελέχη της Κομισιόν διέρρεαν το μεσημέρι της Πέμπτης ότι οι Ιταλοί έχουν δείξει σημάδια για συνεργασία και πως έχουν απομακρυνθεί από τη έντονη αντί-ΕΕ ρητορική, όπως αυτή την εξέφρασε ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως μια νέα ιταλική κυβέρνηση, αποτελούμενη από το M5S και τη Λέγκα, θέλει να εργαστεί από κοινού με την ΕΕ αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να αλλάξουν κάποια πράγματα, τότε η Ένωση είναι διατεθειμένη να τα συζητήσει. «Οι πόρτες είναι ανοιχτές» λένε από την Κομισιόν, τονίζοντας όμως πως οι ίδιες πόρτες θα κλείσουν σε περίπτωση που η ιταλική κυβέρνηση θέλει να κινηθεί εναντίον των Βρυξελλών.

Αν σου άρεσε κάνε