Άμεσα η προκήρυξη των νέων εκλογών στην Ιταλία;

Άμεσα η προκήρυξη των νέων εκλογών στην Ιταλία;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:46 Δημιουργία 29/05/18, 18:41

Πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο άμεσης προκήρυξης νέων εθνικών εκλογών στην Ιταλία, την ώρα που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι δεν προχώρησε στην ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου για την τεχνοκρατική κυβέρνηση μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί.

Αυτή η εξέλιξη «έριξε λάδι» στο ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες και όχι για το ερχόμενο φθινόπωρο, την ώρα που φαίνεται πως κανένα από τα κόμματα στη Ρώμη δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη νέα κυβέρνηση (το Κίνημα Πέντε Αστέρων, η Λέγκα και οι Αδερφοί της Ιταλίας ήταν η γνωστό πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της νέας κυβέρνησης, ενώ νωρίτερα την Τρίτη το σοσιαλδημοκρατικό PD οδεύει προς αποχή από την ψήφο εμπιστοσύνης, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA).

Όπως έγινε γνωστό, ο Κοταρέλι θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Ματαρέλα αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα και πάλι με το ANSA , ο τεχνοκράτης, πρώην μεγαλοστέλεχος του ΔΝΤ, σκέφτεται να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές στις 29 Ιουλίου.

Ωστόσο, από το περιβάλλον του Κοταρέλι διέψευσαν τις εν λόγω πληροφορίες, λέγοντας πως ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράδοσης της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης. Αναφορικά με το γιατί δεν έγιναν σήμερα οι ανακοινώσεις του υπουργικού συμβούλιο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ο Κοταρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν καταλήξει στις επιλογές του.

Ο Γιούνκερ «μαζεύει» τις δηλώσεις του Έτινγκερ

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ιταλικά media «βράζουν» για τις σημερινές δηλώσεις του Επιτρόπου Προϋπολογισμού της Κομισιόν, Γκίντερ Έτινγκερ που σύστησε προς τους Ιταλούς να μην ξαναψηφίσουν λαϊκιστικά κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εν λόγω δηλώσεις, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προέβη σε δήλωση με την οποία τονίζει πως «πιστεύω πως η μοίρα της Ιταλίας δεν είναι στα χέρια των διεθνών αγορών. Ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό κόμμα είναι στη εξουσία, η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αν σου άρεσε κάνε