Το σημαντικότερο δεν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά ο νέος ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας

Το σημαντικότερο δεν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά ο νέος ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:32 Δημιουργία 23/05/18, 06:53
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ
Καθώς αναμένεται εντός των επόμενων ημερών το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους για τυχόν Italexit εκεί όπου υπάρχουν τα πραγματικά διακυβεύματα: Στο ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Πιερ Κάρλο Παντοάν στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας.
Ακόμα και μέσα στην Τετάρτη ενδέχεται να υπάρξει η επιβεβαίωση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα για την τοποθέτηση του Τζουσέπε Κόντε στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, μετά από την πρόταση των Λούτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι και καθώς έχουμε ξεπεράσει τους 2,5 μήνες ακυβερνησίας στη Ρώμη μετά από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Η επιλογή του Κόντε, αν και έμοιαζε «κλειδωμένη» από την Κυριακή, δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον Ματαρέλα, καθώς ο Ιταλός πρόεδρος θέλει διαβεβαιώσεις από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και από τη Λέγκα πως η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα που θα βάζουν εν αμφιβόλω την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη. Βάσει του παραπάνω, δεν μπορεί να αποκλείεται το ενδεχόμενο απόσυρσης του Κόντε από την κούρσα για την πρωθυπουργία, όπως σημείωναν οι αναλυτές από τη γειτονική μας χώρα χθες. Δεδομένου αυτού, σημειώνεται πως δημοσίευμα της εφημερίδας la Repubblica, που κυκλοφόρησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, έκανε λόγο για ενδεόμενο ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Λουίτζι Ντι Μάιο, σενάριο το οποίο είχε απορριφθεί από τις διαπραγματεύσεις M5S - Λέγκας μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο...
Ωστόσο, ακόμα και εάν όλοι κυλήσουν ομαλά και ο Κόντε ως αναλάβει τα καθήκοντα που μέχρι σήμερα έχει ο Πάολο Τζεντιλόνι, οι αγορές δεν πρόκειται να εστιάσουν την προσοχή τους τόσο πολύ στον επερχόμενο πρωθυπουργό. (Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε την ειρωνεία -που διακατέχει, άλλωστε κάθε λαϊκιστική κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα είναι η αυτή που ετοιμάζεται στην Ιταλία- των δηλώσεων από το M5S, με στελέχη του Κινήματος να αναφέρουν την Τρίτη πως η επιλογή του Κόντε «θα επιβεβαιώσει πως η κυβερνήσεις εκλέγονται από το λαό». Η λεπτομέρεια είναι πως ο Κόντε δεν έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαρτίου...)
Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί στο ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, θέση και πόστο για το οποίο διακινούνται πολλά σενάρια από χθες στη Ρώμη. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση καθώς είναι δεδομένο πως ο Κόντε -εάν όντως γίνει πρωθυπουργός- θα προσπαθήσει να βρει μια ισορροπία ώστε να μην δυσαρεστήσει κανένα από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.
Οι αγορές είναι περισσότερες ανήσυχες για το ποιος πρόκειται να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του υπουργού Οικονομικών, ως αντικαταστάτης του τωρινού ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Παντοάν. Από χθες στον ιταλικό Τύπο έχουν αρχίσει να ακούγονται τα ονόματα του τεχνοκράτη καθηγητή Πάολο Σαλβόνα, που χαρακτηρίζεται ως οικονομολόγος με ευρωσκεπτικιστικές «διαθέσεις». Ένα άλλο όνομα υποψηφίου για το ΥΠΟΙΚ που κυκλοφορεί είναι αυτό του Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, που θεωρείται ως το «δεξί χέρι» του Σαλβίνι αλλά δε φαίνεται να συγκεντρώνει τόσες πολλές πιθανότητες λόγω της στάσης που έχει κρατήσει στο παρελθόν αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.
Η επιλογή του νέο ΥΠΟΙΚ θα δείξει προς τους επενδυτές το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη κλείνει ή δεν κλείνει το «μάτι» στο ενδεχόμενο ενός Italexit, καθώς μάλλον δεν υπάρχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη των αγορών στα όσα αναφέρουν το M5S και η Λέγκα, με βάση και το ακραίως ευρωσκεπτικιστικό παρελθόν των δύο κομμάτων.
Αν σου άρεσε κάνε