Ζάεφ: Επιμένει στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ζάεφ: Επιμένει στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:34 Δημιουργία 21/05/18, 17:30

Εμμένει στην πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας από την Αθήνα να την συζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Ζάεφ, απαντώντας και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, δήλωσε πως η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν επηρεάζει την ταυτότητα των Σκοπιανών, αλλά αντιθέτως την ενισχύει.

“Η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας... Aντίθετα, την ενισχύει, διατηρώντας την αξιοπρέπειά μας” δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ προσέθεσε ότι με την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» η ελληνική πλευρά παίρνει ένα νέο όνομα, ένα χρονικό σημείο αναφοράς και συνταγματικές αλλαγές.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση αθωωτικής απόφασης, για την κατηγορία της “δωροδοκίας”, για την οποία είχε καθίσει στο εδώλιο.

Αποκτούν μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγιναν, παρά το γεγονός ότι η πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»... κάηκε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες., με σύσσωμη την ελληνική αντιπολίτευση να την απορρίπτει ως έντονα αλυτρωτική.

Το Μέγαρο Μαξίμου «ζύγισε» τις αντιδράσεις στο εγχώριο μέτωπο και πήρε αποστάσεις. Εξάλλου, μόλις έγινε γνωστή η πρόταση, οι αντιδράσεις στην Ελλάδα ήταν μεταξύ έκπληξης και αγανάκτησης. Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να κάνει αμέσως στροφή για να καθησυχάσει την ελληνική κοινή γνώμη, βάζοντας άμεσα... ταφόπλακα στη συγκεκριμένη ονομασία.

Πηγές στο Μαξίμου έκαναν λόγο για τακτικισμό της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία έκανε τη διαρροή, θέλοντας να στριμώξει την Αθήνα και να δημιουργήσει κάποιου είδους τετελεσμένο. Πράγματι, μπορεί η «Εφημερίδα των Συντακτών» να αποκάλυψε ότι είναι φαβορί ένα όνομα-έκπληξη, αλλά το όνομα έφεραν στο φως της δημοσιότητας ΜΜΕ των Σκοπίων. Αυτά ήταν που αποκάλυψαν πως το είχε βάλει εδώ και καιρό στο τραπέζι ο Ζόραν Ζάεφ, με την ελληνική πλευρά να μην το απορρίπτει.

Αν σου άρεσε κάνε