britain-rwsia

Απελάσεις-αντίποινα από Μόσχα-«Λυπηρό, αλλά αναμενόμενο» απαντά το Λονδίνο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 30/03/18, 18:31
Ολοένα και κλιμακώνεται ο διπλωματικός «πόλεμος», που έχει ξεσπάσει για την υπόθεση Σκριπάλ, με την Ρωσία να προχωρεί σε μαζικές απελάσεις διπλωματών την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση τεσσάρων Γερμανών, τριών Τσέχων, δύο Ολλανδών, δύο Ιταλών, δύο Ισπανών, ενός Φιλανδού, ενός Ιρλανδού, ενός Κροάτη και ενός Νορβηγού διπλωματών από την Ρωσία, ως αντίποινα στις ανάλογες κινήσεις των παραπάνω χωρών, δηλώνοντας τη στήριξή τους στη βρετανική κυβέρνηση, στον απόηχο της υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας του Σκριπάλ.

Αναλυτκότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ρωσία πρόκειται να απελάσει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες. «Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε. «Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία για να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας». Σημειώνεται πως νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Βερολίνο απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες.

Την ίδια ώρα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απελαύνει δύο Ιταλούς διπλωμάτες, στους οποίους δίνει διορία μίας εβδομάδας, για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ και το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Ρωσία θα απελάσει έναν Φινλανδό διπλωμάτη από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν σήμερα οι πρεσβευτές εννέα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων αυτοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Παράλληλα, και το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο εικονολήπτη του που βρίσκεται εκεί, ότι στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας εθεάθησαν να φτάνουν με τα επίσημα αυτοκίνητά τους αξιωματούχοι των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Ουκρανίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Καναδά.

«Λυπηρή» η αντίδραση της Ρωσίας, απαντάει από την πλευρά του το Λονδίνο, επισημαίνοντας πως η Μόσχα παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς δηλητηρίασε τον Σκριπάλ και την κόρη του σε βρετανικό έδαφος.

«Είναι λυπηρό, αλλά δεδομένης της προηγούμενης συμπεριφοράς της Ρωσίας, αναμέναμε μια (τέτοια) απάντηση», είπε εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία.

Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό συμπέρασμα παρά μόνο ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο. Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Χημικών Όπλων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν χώρες από ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας».

Αν σου άρεσε κάνε