mei-brexit-bretania-ee

Η Μέι διολισθαίνει ακόμα περισσότερο στο μπρα-ντε-φερ του Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:05 Δημιουργία 22/02/18, 06:50
Η σημερινή συνεδρίαση του μίνι υπουργικού συμβουλίου υπό την Βρετανίδα πρωθυπουργό έρχεται καθώς εντείνονται οι φωνές κατά της Τερέζα Μέι από το εσωτερικό του κόμματος της.


Ακόμα ένα εμπόδιο θα κληθεί να περάσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι αναφορικά με το Brexit κατά τη σημερινή συνεδρίαση του «πολεμικού» υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.


Και αυτό γιατί η πρόταση που κατέθεσε το Λονδίνο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με παράταση της μεταβατικής διάρκειας του Brexit για περίπου δύο ακόμα έτη, όπως διέρρευσε χθες στα βρετανικά media, έχει αρχίσει να προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος (Τόρις), με την κ. Μέι να καλείται για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει τις αντιδράσεις αυτών που ζητούν μια περισσότερο «σκληρή» γραμμή προς τις Βρυξέλλες.


«Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι το πόσο θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να συνδέεται απλούστατα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την προετοιμασία και την εφαρμογή των νέων διαδικασιών και συστημάτων που θα συνοδεύουν τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών», αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο.


«Το Η.Β. συμφωνεί σε μια περίοδο περίπου δύο ετών, ωστόσο επιθυμεί να συζητήσει με την ΕΕ για την καταληκτική ημερομηνία» προστίθεται στο έγγραφο.


Η μεταβατική περίοδος δέχεται πυρά από τα «δεξιά» στη Μ. Βρετανία, καθώς η πλέον συντηρητική πτέρυγα του κόμματος της κ. Μέι, δηλαδή οι υποστηρικτές του «σκληρού Brexit», υποστηρίζουν ότι κατά την μετάβαση το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «κράτος - βαστάζος» της ΕΕ, αφού δεν θα έχει δικαίωμα λόγου στις αποφάσεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει τη νομοθεσία και τις ντιρεκτίβες της.


Οι επικριτές της Μέι θέλουν ένα «καθαρό διαζύγιο» το Μάρτιο του 2019 και είναι δεδομένο πως η νέα πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης προς την ΕΕ θα εντείνει τους τριγμούς στο εσωτερικό των Τόρις, ακόμα και από τα ίδια στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο ΥΠΕΞ Τζόνσον.
Αν σου άρεσε κάνε