Λεφτά στο... δευτερόλεπτο: Η νέα υπηρεσία της Fed για άμεσες πληρωμές

Λεφτά στο... δευτερόλεπτο: Η νέα υπηρεσία της Fed για άμεσες πληρωμές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:01 Δημιουργία 20/07/23, 21:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την πολυαναμενόμενη υπηρεσία για άμεσες πληρωμές, που έχει στόχο να εκσυγχρονίσει το σύστημα πληρωμών των ΗΠΑ επιτρέποντας στους Αμερικανούς να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα σε δευτερόλεπτα, κάθε μέρα και για ολόκληρο το 24ωρο, ανακοίνωσε η Fed.

Η υπηρεσία «FedNow» βρίσκεται «υπό κατασκευή» από το 2019 και έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει την πολυήμερη καθυστέρηση που υπάρχει συνήθως στις μεταφορές μετρητών.

Σύμφωνα με το Reuters, με τη νέα υπηρεσία άμεσων πληρωμών της Fed οι ΗΠΑ ευθυγραμμίζονται με την ΕΕ, αλλά και με χώρες όπως η Βρετανία, η Ινδία και η Βραζιλία, όπου υπάρχουν ανάλογες υπηρεσίες εδώ και χρόνια.

Η FedNow θα είναι διαθέσιμη σε 41 τράπεζες και 15 πιστοποιημένους παρόχους υπηρεσιών, ανάμεσα στους οποίους μικρές και μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase, η Bank of New York Mellon και η US Bancorp.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (20.07.2023) η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αυτήν τη στιγμή η υπηρεσία χρησιμοποιείται από 35 τράπεζες και πιστωτικές ενώσεις, καθώς και από το Γραφείο Δημοσιονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η υπηρεσία θα ανταγωνίζεται τα συστήματα άμεσων πληρωμών του ιδιωτικού τομέα, όπως το δίκτυο RTP του The Clearing House.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, αρχικά οι μεγάλες τράπεζες ήταν αντίθετες με τη δημιουργία της υπηρεσίας, θεωρώντας την περιττή. Ωστόσο, στη συνέχεια αρκετές συμφώνησαν να συμμετάσχουν, καθώς η FedNow θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους.

Το «FedNow» αποτελεί την πρώτη αναβάθμιση στο… απαρχαιωμένο αμερικανικό σύστημα πληρωμών από τη δεκαετία του 1970. Μεγάλο μέρος των Αμερικανών καταναλωτών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μετρητά αλλά και επιταγές, ακόμη και στις καθημερινές αγορές τους. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η εν λόγω υπηρεσία εφαρμόζεται προ πολλού σε έτερες προηγμένες αγορές, η ανακοίνωση της Fed έγινε δεκτή με μάλλον ειρωνικά σχόλια από αναλυτές που την χαρακτήρισαν καυστικά ως… «FedYesterday».

«Κανείς άλλος στην παγκόσμια κοινότητα δεν θα καταλάβει γιατί το FedNow δεν υπήρχε ήδη μια δεκαετία πριν. Δεν είναι άλλωστε και καμιά άνευ προηγουμένου πρωτοπορία» σχολίασε επικριτικά στους FT, ο Μπράιαν Γκράχαμ της Klaros Group.

Αν σου άρεσε κάνε