Δυναμική ανάπτυξη της αγοράς gaming στην υποσαχάρια Αφρική

Δυναμική ανάπτυξη της αγοράς gaming στην υποσαχάρια Αφρική

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:00 Δημιουργία 19/07/23, 19:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H αγορά gaming στη υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να έχει έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά το 2024, σύμφωνα με αποκλειστικά δεδομένα της ολλανδικής εταιρείας ερευνών Newzoo για την αφρικανική νεοφυή εταιρεία gaming, Carry1st τα οποία έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο CNBC.

Βάσει της ανάλυσης αυτής, η αγορά των βιντεοπαιχνιδιών της Αφρικής επιδεικνύει ιδιαίτερη δυναμική τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή έχει παραμείνει περιορισμένη δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και του αυξημένου επιπέδου χρέους.

Η οικονομική ανάπτυξη της υποσαχάριας Αφρικής μειώθηκε στο 3,6% το 2022 από το 4,1% το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω στο 3,1% το 2023.

Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος του gaming τα πάει πολύ καλά. Το 2022, οι πωλήσεις των videogames στην περιοχή κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 8,7%. αγγίζοντας τα $862,8 εκατ. σε έσοδα.

Τα στοιχεία αυτά πάνε κόντρα στην γενικότερη εικόνα παγκοσμίως, όπου το υψηλότερο κόστος διαβίωσης και το τέλος της πανδημίας έχουν μειώσει τα έξοδα των gamers.

Σύμφωνα με την Newzoo, η παγκόσμια αγορά gaming κατέγραψε έσοδα $182,9 δισεκατομμυρίων το 2022, μείωση της τάξης του 5,1% από το 2021.

Σύμφωνα με τον CEO της Carry1st, Κορντέλ Ρόμπιν-Κόκερ, «το σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον σημείο δεδομένων αποτελεί η ανεξάρτητη ανάπτυξη του κλάδου του gaming στην υποσαχάρια αφρική. Αν και ο κορωνοϊός έδωσε ένα έναυσμα στον κλάδο, τώρα πια παρατηρούμε επιβράδυνση σε άλλα μέρη και αγορές του κόσμου».

«Η Αφρική, όμως, έχει την γρηγορότερη δημογραφική αύξηση στον κόσμο. Όλο και περισσότεροι Αφρικανοί μπαίνουν στο διαδίκτυο για πρώτη φορά. Πάνω από το 90% εξ αυτών είναι μέσω smartphone. Υπάρχει μεγάλη όρεξη για κατανάλωση περιεχομένου», συμπλήρωσε ο Ρόμπιν-Κόκερ.

Η venture capital Konvoy η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον τομέα του gaming υπολογίζει πως η αφρικανική αγορά του gaming θα αναπτυχθεί κατά 15,7% το 2023 και 13,6% το ερχόμενο έτος, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των 9,23% και 8,95% αντίστοιχα.

«Τα πρώτα στοιχεία για την αφρικανική ήπειρο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα αλλά και μόνο η μακροπρόθεσμη αύξηση του πληθυσμού, η υιοθεσία των smartphones και η αυξημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο», τόνισε το στέλεχος της Konvoy, Τζάκσον Βον.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα smartphones, η σχετικά μικρή μέση ηλικία στις χώρες της Αφρικής σημαίνει πως η ψηφιακή τεχνολογία υιοθετείται μαζικά και γρήγορα. Σύμφωνα με την GSMA, μέχρι το 2030, το 87% των υποσαχάριων Αφρικανών θα είναι κάτοχοι smartphone, σε σχέση με το 51% το 2022.

Στην Αφρική, σύμφωνα με την Newzoo, το mobile gaming δημιούργησε συνολικά έσοδα $778,6 εκατομμυρίων το 2022, αποτελώντας το 90% των συνολικών πωλήσεων βιντεοπαιχνιδιών.

Η Νιγηρία βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης με $249 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική στα $236 εκατομμύρια. Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η Κένυα ($46 εκατ.), η Αιθιοπία ($42 εκατ.) και η Γκάνα ($34 εκατ.).

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε