«Άδειασμα» Τζεντιλόνι στη Γερμανία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

«Άδειασμα» Τζεντιλόνι στη Γερμανία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:45 Δημιουργία 17/07/23, 22:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αρνητικός απέναντι στις απαιτήσεις της Γερμανίας για το ζήτημα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Οικονομικών, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ρεαλιστική η επιβολή υπερβολικά αυστηρών κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη και προειδοποίησε πως οι προτάσεις που έχει υποβάλλει η Κομισιόν αναφορικά με την αναθεώρηση των απαιτήσεων για τη μείωση του δημόσιου χρέους (στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας) θα πρέπει να τροποποιηθούν πολύ προσεκτικά. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις λανθασμένες τακτικές που υιοθετήθηκαν επί δεκαετίες, πριν την πανδημία και οι οποίες, όπως τόνισε πολύ απλά «δεν λειτούργησαν».

«Καταλαβαίνω τη γερμανική θέση, όμως θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιβάλεις υπερβολικά περιοριστικούς κοινούς δείκτες» υποστήριξε ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στα κράτη μέλη είναι πολύ διαφορετική, οπότε είναι δύσκολο να έχεις έναν κοινό περιοριστικό κανόνα που ταιριάζει σε όλους.

Θυμίζουμε πως οι προτάσεις που παρουσίασε τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στον «πάγο» τη δημοσιονομική χαλαρότητα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δρομολογεί την επανέναρξη της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά με τροποποιημένους «αλά καρτ» κανόνες, που θα λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές ικανότητες και συνθήκες κάθε κράτους μέλους.

Οι προτάσεις προκάλεσαν διαμάχη ανάμεσα στα κράτη μέλη, φέρνοντας απέναντι ακόμη και τη Γαλλία με τη Γερμανία, με την τελευταία να υποστηρίζει σθεναρά την επαναφορά των αυτόματων, αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου.

Στόχος είναι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου να έχει συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αν και για την ώρα οι συνομιλίες δεν έχουν καταγράψει ιδιαίτερη πρόοδο.

Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τονίζοντας πως, παρά την αργή ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, το ΑΕΠ διευρύνεται, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή οικονομία να έχει αποφύγει την απειλή του στασιμοπληθωρισμού.

«Έχουμε ακόμη ανάπτυξη και περιμένουμε ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη το 2024. Και έχουμε επίσης μια απίστευτα ανθεκτική αγορά εργασίας» υποστήριξε ο κ. Τζεντιλόνι. Μάλιστα, στάθηκε και στην «απίστευτα θετική τουριστική περίοδο» που βιώνει το φετινό καλοκαίρι η ΕΕ (κυρίως δε, οι οικονομίες του νότου), επισημαίνοντας πως θα τροφοδοτήσει τον κλάδο των υπηρεσιών αντισταθμίζοντας τα προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα, ο οποίος ωστόσο εκτιμάται πως θα αρχίσει επίσης να ανακάμπτει από το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ έδωσε τη συνέντευξη στο Bloomberg από την Ινδία, όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της ομάδας του G20.

Αν σου άρεσε κάνε