Ρωσική... ρουκέτα στη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Ρωσική... ρουκέτα στη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:33 Δημιουργία 17/07/23, 14:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ρωσία τερματίζει όπως όλα δείχνουν τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που αφορούσε για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας λίγες ώρες μόνο πριν τη λήξη της, προκαλώντας έντονη ανησυχία για ελλείψεις στην προσφορά και αυξήσεις των τιμών τους.

Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα. «Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας έπαψε να ισχύει σήμερα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η καταληκτική προθεσμία είναι η 17η Ιουλίου. Δυστυχώς, το μέρος που αφορά τη Ρωσία στη συμφωνία αυτή δεν έχει υλοποιηθεί έως τώρα. Γι’ αυτό, η ισχύς της τερματίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο άκουσμα της είδησης οι τιμές των σιτηρών έκαναν άλμα 3,5%. Η Μόσχα έχει ειδοποιήσει επίσημα την Αγκυρα, το Κίεβο και τη γραμματεία του ΟΗΕ ότι είναι αντίθετη σε μία νέα επιμήκυνση της συμφωνίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι ως τη νύχτα που λήγει η συμφωνία, ίσως συντελεστεί κάποιο... διπλωματικό θαύμα στο παρασκήνιο!

Η γέφυρα της Κριμαίας

Ο κ. Πεσκόφ σημείωσε ότι η άρνηση της Μόσχας στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά είχε τονισθεί ήδη πριν από τη σημερινή έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, την οποία ρωσικές πηγές χαρακτήρισαν τρομοκρατική επίθεση, κατηγορώντας την Ουκρανία.

Η συμφωνία για τα σιτηρά επέτρεπε τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, μεταξύ των οποίων αμμωνία, από ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Τα εμπορικά πλοία κινούνταν στο προβλεπόμενο ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Κωνσταντινούπολη.

«Η Ρωσία θέλει να πιστέψει ο κόσμος ότι αναγκάζεται να σταματήσει μία συμφωνία, από την οποία στην πραγματικότητα ωφελείται», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, Μάικλ Κάρπεντερ, εκτιμώντας ότι πάνω από 32 εκατ. τόνοι σιτηρών και τροφίμων προωθήθηκαν στις παγκόσμιες αγορές έως τώρα με βάση της συμφωνία.

Εκκληση της Γερμανίας και αντίδραση Ερντογάν

Η Γερμανία εξακολουθεί να κάνει έκκληση στη Ρωσία να καταστεί δυνατή μια παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την συμμετοχή σε αυτήν.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την συμφωνία, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο.

Οι Ρώσοι εξαγωγείς

Παράλληλα, η ρωσική ένωση εξαγωγών σιτηρών Rusgrain ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς σε σιτηρά... Ολες οι υποχρεώσεις των ρώσων εξαγωγέων σιτηρών θα τηρηθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία συνομολογήθηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε ανανεωνόταν για μικρά χρονικά διαστήματα καθώς η Ρωσία διαμαρτυρόταν για περιορισμούς στις εξαγωγές δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.
Στόχος ήταν να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια διατροφική κρίση που σημειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το μπλόκο στις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε