Τζέιμι Ντίμον: Υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι από μια... απλή ύφεση

Τζέιμι Ντίμον: Υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι από μια... απλή ύφεση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:11 Δημιουργία 14/07/23, 20:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν για τη δημιουργία μίας πιθανής ύφεσης, ωστόσο ο CEO της JPMorgnan Τζέιμι Ντάιμον φαίνεται πως επικεντρώνεται σε άλλου είδους παγκόσμιες απειλές, όπως επισήμανε με πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο CEO της JPMorgan προέβλεψε πως τα αμερικανικά νοικοκυριά θα ξοδέψουν τις πανδημικές αποταμιεύσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία επιβράδυνση στην κατανάλωση και την γενικότερη οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε πως οι αυξήσεις των μισθών, των αξιών ακινήτων και των μετοχών θα περιορίσουν τον οικονομικό «πόνο» από μία τέτοια επιβράδυνση.

«Ακόμα κι αν περάσουμε ύφεση, οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ό,τι παλαιότερα», υπογράμμισε ο Τζέιμι Ντάιμον, σύμφωνα με το Business Insider.

O δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης παρέμεινε αμετακίνητος όσον αφορά την περσινή του πρόβλεψη για τα «σύννεφα στον ορίζοντα» αφού, όπως υπογράμμισε, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό, το χρηματιστήριο κατέγραψε μείωση ενώ η αγορά των ΙΡΟ παρέμεινε σχετικά άπραγη πέρυσι. Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη και με νέα εμπόδια, σημείωσε, πριν υπογραμμίσει πως τον ίδιο τον απασχολούν άλλα πιθανά προβλήματα.

«Ανησυχώ πολύ περισσότερο για άλλα προβλήματα τα οποία ενδέχεται να επιδεινωθούν. Ανάμεσά τους είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πυρηνική απειλή, η επισιτιστική κρίση και ο λιμός στην Αφρική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της JPMorgan ανέφερε, επίσης, πως άλλα πιθανά προβλήματα όπως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τα οικονομικά προβλήματα πολλών, μικρότερων χωρών, η εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού και οι άγνωστες, μέχρι τώρα, πραγματικές συνέπειες της ποσοτικής σύσφιξης και χαλάρωσης στην οικονομία αποτελούν σημαντικές απειλές. Αν και υποστήριξε πως τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να περιοριστούν, υπογράμμισε πως δε το θεωρεί πολύ πιθανό.

Ο επικεφαλής της JPMorgan είχε προειδοποιήσει για τη δημιουργία παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πριν από ένα έτος. Το περασμένο καλοκαίρι είχε παραθέσει σωρεία πιθανών απειλών, ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε προειδοποιήσει πως η κρίση στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να επιδεινώσει τα μακροοικονομικά δεδομένα και να οδηγήσει σε εκτεταμένη ύφεση.

Αν σου άρεσε κάνε