Συμφωνία στο Eurogroup για μείωση των κρατικών δαπανών

Συμφωνία στο Eurogroup για μείωση των κρατικών δαπανών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:17 Δημιουργία 13/07/23, 23:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Πέμπτη ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια «αποφασιστική, σταδιακή και ρεαλιστική» μείωση των κρατικών δαπανών για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να προετοιμαστεί για μελλοντικές προκλήσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τη δήλωση που συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να βελτιωθεί καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε, αν και με καθοδικούς κινδύνους. Ωστόσο, η επίδραση του πληθωρισμού στην οικονομία παρέμεινε ανησυχητική.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αύξησαν τις δαπάνες από το 2020 έως το 2022 για να αντιμετωπίσουν την πανδημία COVID-19 και την κρίση των τιμών της ενέργειας που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Οι πολιτικές αυτές πρόσθεσαν επιπλέον βάρος στα δημόσια οικονομικά.

Η δήλωση αναφέρει ότι ο επίμονος πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μειωθούν οι δείκτες ελλείμματος και χρέους με την πάροδο του χρόνου.

«Υπό το πρίσμα αυτό, δικαιολογείται μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση.

Αναφέρεται επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ουσιαστικός στόχος, δεδομένων των κοινών προτεραιοτήτων της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης αλλά και των αυξημένων αμυντικών απαιτήσεων.

«Εάν δεν υπάρξουν καινούργια σοκ στις τιμές της ενέργειας, στη ζώνη του ευρώ θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Για τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης, αυτό θα ήταν αρκετό για να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές συστάσεις για τη συγκεκριμένη χώρα.

Το Eurogroup θα επανεξετάσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των μελών της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, με βάση τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα προσχέδια δημοσιονομικών τους σχεδίων για το 2024.

Αν σου άρεσε κάνε