Θύελλα για την πρόταση Μπρετόν να κλείνουν τα social media σε περιόδους αναταραχών

Θύελλα για την πρόταση Μπρετόν να κλείνουν τα social media σε περιόδους αναταραχών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:34 Δημιουργία 13/07/23, 17:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόταση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, απαντώντας στην ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Snapchat θα αντιμετωπίσουν πιθανό λουκέτο αν δεν καταπολεμήσουν το προβληματικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια ταραχών. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία για το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μπρετόν, απάντησε στα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έκλεισε ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταστείλει τις ταραχές. Πολλοί από τους επικριτές τόνισαν ότι ανάλογα μέτρα παρατηρήθηκαν σε αυταρχικά κράτη όπως η Κίνα και το Ιράν.

«Όταν υπάρχει περιεχόμενο μίσους, περιεχόμενο που καλεί για παράδειγμα, σε εξέγερση, που καλεί επίσης σε δολοφονίες και κάψιμο αυτοκινήτων, θα πρέπει να διαγράφεται αμέσως», είπε ο κ. Μπρετόν στη συνέντευξη στο France Info, παραθέτοντας το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα επιβάλει νέες απαιτήσεις στις μεγάλες πλατφόρμες από τις 25 Αυγούστου.

«Εάν δεν το κάνουν, θα τους επιβληθούν άμεσα κυρώσεις. Έχουμε ομάδες που μπορούν να επέμβουν άμεσα» είπε. «Αν δεν ενεργήσουν αμέσως, τότε ναι, τότε θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να επιβάλουμε πρόστιμο αλλά και να απαγορεύσουμε τη λειτουργία τους στην επικράτειά μας».

Δεκαεννέα μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, Snapchat, Instagram και Twitter θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες νομικές υποχρεώσεις για τον περιορισμό της διάδοσης παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου από τον επόμενο μήνα.

Οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ θα πρέπει επίσης να υποβάλουν στην Επιτροπή μια πρώτη λεπτομερή αξιολόγηση των σημαντικών κινδύνων τους για τους χρήστες. Κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Αν σου άρεσε κάνε