Πράσινο φως Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πράσινο φως Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:02 Δημιουργία 10/07/23, 22:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά τη συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος, συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ και να προωθήσει το θέμα άμεσα στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για επικύρωση. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ισχυρότερους και πιο ασφαλείς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστενσον κατά την τριμερή συνάντηση που είχε στο Βίλνιους με τον κ. Στολντεμπεργκ και τον Τούρκο πρόεδρο, δεσμεύτηκε ότι δεν θα στηρίζει τις οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο ομόλογός του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o κ. Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος ηγέτης είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε