Μείωση της ανεργίας στο 3,6% στις ΗΠΑ παρά τις αυξήσεις επιτοκίων

Μείωση της ανεργίας στο 3,6% στις ΗΠΑ παρά τις αυξήσεις επιτοκίων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:10 Δημιουργία 07/07/23, 22:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, ωστόσο η ανεργία μειώθηκε στο 3,6% από 3,7% τον Μάιο.

Ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 209.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Μάιο έδειξαν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 306.000 θέσεις έναντι 339.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν αύξηση της απασχόλησης κατά 225.000 θέσεις τον Ιούνιο. Παρά, όμως, τη δημιουργία λιγότερων θέσεων, η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή, κάτι που προκαλεί εντύπωση καθώς η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι τον Μάρτιο.

Η ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζει την αμερικανική οικονομία, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ύφεση. Η Fed θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, μετά το διάλειμμα που έκανε τον Ιούνιο, όπως άφησε να εννοηθεί και ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ.

Οι θέσεις απασχόλησης δεν κατανέμονται ομοιόμορφα. Από τη μία μεριά υπάρχουν κλάδοι, όπως ο τεχνολογικός και ο χρηματοπιστωτικός, που απολύουν εργαζόμενους και από την άλλη κλάδοι, όπως της ψυχαγωγίας, της φιλοξενίας και της παιδείας που συνεχίζουν τις προσλήψεις καθώς είδαν εργαζόμενους τους να μην επιστρέφουν μετά την πανδημία.

Φοβούμενες ότι μπορεί να μη έχουν εργατικό δυναμικό αν κάνουν απολύσεις, αρκετές εταιρείες προτιμούν να διατηρούν το προσωπικό τους.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,4%, όσο και τον Μάιο, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση, επίσης όσο και τον Μάιο. Αν και η αύξηση των μισθών δεν είναι πολύ μεγάλη, δεν συνάδει με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Αν σου άρεσε κάνε