Η Γερμανία ετοιμάζεται να κάψει 755 εκατ. μάσκες κατά του κορονοϊού

Η Γερμανία ετοιμάζεται να κάψει 755 εκατ. μάσκες κατά του κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:11 Δημιουργία 28/06/23, 22:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σχεδόν επτά εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχίσει στη γερμανική κυβέρνηση το σχέδιο της να κάψει περίπου 755 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, που έχουν ξεμείνει στις κρατικές της αποθήκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Welt πρόκειται για μάσκες, των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και έτσι έχουν αχρηστευθεί. Μάλιστα ήδη σε κάποιες περιπτώσεις η «αποτέφρωση» μασκών έχει προχωρήσει.

Το γερμανικό υπoυργείο Υγείας επικαλείται τη συμμόρφωση με όσα προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία, όπως και ο γερμανικός νόμος περί διαχείρισης αποβλήτων. Μάλιστα είχε διενεργηθεί και δημόσιος διαγωνισμός ανάθεσης για τη διαδικασία της καύσης μασκών, η οποία αναμένεται να είναι πολύμηνη.

Εντονη κριτική

Έντονη κριτική ασκείται πάντως και στον Χριστιανοδημοκράτη πρώην υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ξέσπασε η πανδημία. Η τότε κυβέρνηση Μέρκελ προέβη σε «υπερπρομήθειες» μασκών το 2020, κατά το πρώτο βαρύ κύμα κορονοϊού, πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται όμως τώρα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιτείνουν στη νυν συγκυβέρνηση ότι, εφόσον ήταν γνωστή η ημερομηνία λήξης των μασκών, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θα έπρεπε να είχε βρει μια εναλλακτική λύση εγκαίρως. Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να είχε φροντίσει να διοχοτεύσει τις μάσκες σε ιατρεία, νοσοκομεία, δομές πρόνοιας ή εγκαταστάσεις για άτομα με αναπηρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρακτική της καύσης μασκών που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προτίθενται να ακολουθήσουν ή έχουν ήδη εν μέρει ακολουθήσει και δέκα γερμανικά κρατίδια, μεταξύ αυτών η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Βάδη Βυρτεμβέργη, η Έσση, η Κάτω Σαξονία.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και άλλα μέρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία από τον κορονοϊό έχουν αρθεί εδώ και μήνες στη Γερμανία. Πρόσφατα ανεστάλη και η λειτουργία της προειδοποιητικής εφαρμογής Corona-Warn-App που έστελνε επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Πηγή: DW

Αν σου άρεσε κάνε