Παράταση έξι μηνών στην κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ανακοινώθηκε στην Ισπανία

Παράταση έξι μηνών στην κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ανακοινώθηκε στην Ισπανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:22 Δημιουργία 27/06/23, 19:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως παρατείνει για έξι επιπλέον μήνες την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής λόγω του ισχυρού πληθωρισμού τροφίμων, που επιμένει, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Η κατάργηση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά» θα παραταθεί «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023», ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η παράταση αυτή, που έχει σκοπό να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών, που έχει μειωθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, θα αφορά επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι και στα ζυμαρικά, διευκρίνισε η κυρία Καλβίνιο.

Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου αντιπληθωριστικών μέτρων που προβλέπουν την παράταση μέχρι τα τέλη του έτους των επιδοτήσεων για τις δημόσιες μεταφορές και της επιστροφής χρημάτων για τα καύσιμα των μεταφορέων και των αγροτών.

Αυτή η επιστροφή χρημάτων, που ανέρχεται σήμερα στα 10 σεντ ανά λίτρο καυσίμου, θα μειωθεί ωστόσο στα 5 σεντ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το αντιπληθωριστικό αυτό σχέδιο, που έχει αποτιμηθεί στα 3,8 δισ. ευρώ, ανεβάζει στα 47 δισ. το συνολικό ύψος των μέτρων που έχει λάβει η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την κυρία Καλβίνιο.

Η κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής πρώτης ανάγκης, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022, επρόκειτο αρχικά να λάβει τέλος στις 30 Ιουνίου. Παρατάθηκε λόγω της επίμονης οικονομικής "αβεβαιότητας" που απορρέει από τη σύγκρουση, προσέθεσε η υπουργός.

Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής, ο πληθωρισμός υποχώρησε καθαρά τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία για να επανέλθει στο 3,2% στα τέλη Μαΐου, αφού είχε φθάσει το 10,8% στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022. Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλός για τα τρόφιμα (12%).

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις γίνονται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, τις οποίες αποφάσισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη μεγάλη ήττα της αριστεράς στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μέχρι στιγμής μεγάλο προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) έναντι των Σοσιαλιστών, όμως το πρώτο θα χρειαζόταν την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε