Στοπ για ένα χρόνο στις κατασχέσεις κατοικιών στη Βρετανία

Στοπ για ένα χρόνο στις κατασχέσεις κατοικιών στη Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:11 Δημιουργία 23/06/23, 21:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την προστασία των δανειοληπτών για ένα χρόνο από τις κατασχέσεις των ακινήτων τους αποφάσισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες, ωστόσο είπε «όχι» σε ένα κρατικό πακέτο στήριξής τους.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τις τράπεζες και τους οικοδομικούς οργανισμούς στη Downing Street, ο Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι συμφώνησαν να δώσουν μία τουλάχιστον 12μηνη προθεσμία πριν γίνουν κατασχέσεις.

Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων να επιμηκύνουν τη διάρκεια των δανείων ή να προχωρήσουν προσωρινά στην πληρωμή μόνο τόκων.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Οι Εργατικοί, οι οποίοι ζητούσαν από τους υπουργούς να πείσουν τις τράπεζες να είναι πιο ευέλικτες, χαρακτήρισαν «αδύναμη αντίδραση» τα μέτρα, ενώ οι Φιλελεύθεροι έκαναν λόγο για «χάνζαπλαστ σε μία ανοικτή πληγή».

Ο Χαντ συναντήθηκε με τους επικεφαλής, μεταξύ άλλων, της HSBC, της Santander και της Barclays καθώς η χθεσινή αύξηση – σοκ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας στο 5% είναι πιο επώδυνη για τα χειμαζόμενα νοικοκυριά.

Εμφαση στις πιο ευάλωτες οικογένειες

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για οικογένειες που μπορεί να χάσουν τα σπίτια τους και για όσων οι πληρωμές δόσεων μπορεί να εκτιναχθούν μόλις τελειώσει το διάστημα που τα δάνειά τους έχουν σταθερά επιτόκια.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία σε όσους έχουν αγωνία για τα οικονομικά τους, επιτρέποντας να προχωρήσουν μόνο σε πληρωμές τόκων ή να επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους για να επανέλθουν στους αρχικούς όρους σε έξι μήνες. «Αυτό, θεωρώ ότι θα δώσει στον κόσμο αρκετή άνεση και θα τον κάνει να σταματήσει να ανησυχεί σχετικά με συζητήσεις που θα έπρεπε να έχει με τις τράπεζες του, όταν φοβούνται για την οικονομική τους θέση», είπε.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να κατάσχουν κατοικίες, αλλά σε αυτή την ακραία κατάσταση συμφώνησαν ότι θα υπάρξει μία ελάχιστη 12μηνη περίοδος προτού γίνει κατάσχεση χωρίς τη συμφωνία τους», είπε ο Χαντ.

Ο άκαμπτος πληθωρισμός

Ο ίδιος τόνισε ότι η αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού, στον οποίο οφείλονται οι επανειλημμένες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.

Αρνήθηκε, όμως, να ενδώσει στις φωνές κάποιων από το συντηρητικό κόμμα να δοθεί ένα μεγάλο πακέτο στήριξης για τους κατόχους στεγαστικών δανείων, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε