Στο 15% το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας

Στο 15% το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:32 Δημιουργία 22/06/23, 15:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 6,5% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, φθάνοντάς το στο 15%, κίνηση που σηματοδοτεί τη στροφή προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η αύξηση αυτή είναι η πρώτη από τον Μάρτιο του 2021 και έρχεται αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε δύο αξιωματούχους διεθνούς κύρους για να ηγηθούν της Κεντρικής Τράπεζας (Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν) και του υπουργείου Οικονομικών (Μεχμέτ Σιμσέκ).

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα απομακρύνεται από την ανορθόδοξη πεποίθηση του Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων καταπολεμά τον πληθωρισμό, όταν παραδοσιακά οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.

Πολλοί έχουν κατηγορήσει την προσέγγιση του «Σουλτάνου» ως αιτία επιδείνωσης της κρίσης κόστους ζωής.

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού», δήλωσε η επιτροπή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αφού πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση από τις αρχές του 2021.

Ωστόσο, η σύσφιξη είναι κάτω των προσδοκιών, καθώς σε δημοσκόπηση του Reuters η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 21%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, με τη διάμεση πρόβλεψη για το τέλος του έτους στο 30%.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας παραμένει κάτω από τα επιτόκια καταθέσεων που φθάνουν έως και το 40%. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν λίγο κάτω από το 40% τον Μάιο.

Νέες απώλειες για τη λίρα

Την ίδια ώρα νέα «βουτιά» πραγματοποιεί η τουρκική λίρα, με τους επενδυτές να δηλώνουν απογοητευμένοι, παρά την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας στον «ορθόδοξο» νομισματικό δρόμο.

Συγκεκριμένα, το νόμισμα της γειτονικής χώρας σημειώνει σημαντική πτώση άνω του 2% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 24 ανά δολάριο, δηλαδή το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Η τουρκική λίρα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη (μέχρι πρότινος) ανορθόδοξη πολιτική της Άγκυρας, βουλιάζοντας σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά και περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των Τούρκων. Αποτέλεσμα είναι να χάνει σχεδόν 40% από τις αρχές του έτους.

Με την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική Ερντογάν, η λίρα έχασε 44% το 2021 και 30% πέρυσι, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τη ζήτηση συναλλάγματος χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενέκρινε τα βήματα που θα κάνουν ο Σιμσέκ και κεντρική τράπεζα, υποδηλώνοντας ότι έδωσε το πράσινο φως για αυξήσεις επιτοκίων.

Τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ αρνητικών 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα. Ανέκαμψαν καθώς η Άγκυρα χαλάρωσε τον έλεγχό της στην αγορά συναλλάγματος αυτόν τον μήνα, στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και φέρνοντας τις απώλειές της στο 21% φέτος.

Η υποτίμηση της λίρας έχει υποδαυλίσει τον πληθωρισμό από το 2021, στέλνοντάς τον σε υψηλό 24 ετών, στο 85,5%, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε