Καθησυχαστική η Τζάνετ Γέλεν για τον κίνδυνο απο-δολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας

Καθησυχαστική η Τζάνετ Γέλεν για τον κίνδυνο απο-δολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:38 Δημιουργία 20/06/23, 19:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καθησυχαστικές σε μεγάλο βαθμό ήταν οι διαπιστώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν για το δολάριο, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Στέγασης του Κογκρέσου.

Όπως αναφέρει το BusinessInsider, η κυρία Τζάνετ Γέλεν, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τον κίνδυνο απο-δολαριοποίησης της παγκόσμιας οκονομίας, επισήμανε μεν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθεί με αργούς ρυθμούς, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να το εκτοπίσουν πλήρως, την ώρα που αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πλησιάζει το τέλος της «κυριαρχίας» του αμερικανικού νομίσματος προς όφελος του κινεζικού γουάν.

Ερωτηθείσα από τον βουλευτή Γουόρεν Ντέιβιντσον, σχετικά με το αν οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συναλλαγές σε δολάρια, η κυρία Γέλεν αναγνώρισε ότι η χρήση τους έχει παρακινήσει ορισμένες χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικά νομίσματα.

«Αλλά το δολάριο παίζει τον ρόλο που παίζει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για πολύ καλούς λόγους που καμία άλλη χώρα δεν είναι σε θέση να μιμηθεί, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας», είπε η κυρία Γέλεν, για να συμπληρώσει ότι οι λόγοι αυτοί είναι το ότι οι ΗΠΑ έχουν βαθιά ρευστοποιημένες ανοικτές χρηματοπιστωτικές αγορές, ισχυρό κράτος δικαίου και απουσία ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων «που καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αναπαράγει. Δεν θα είναι εύκολο για καμία χώρα να επινοήσει έναν τρόπο να παρακάμψει το δολάριο».

Κατά την ίδια συνεδρίαση έτερος βουλευτής του Τέξας αυτή τη φορά, ρώτησε περαιτέρω αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβραδύνουν τη χρήση των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι ακόμη και παραδοσιακά συμμαχικά κράτη, όπως η Γαλλία, πραγματοποίησαν πρόσφατα συναλλαγές χωρίς δολάριο.

«Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική λύση για τις περισσότερες χώρες για τη χρήση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα», απάντησε η Γέλεν.

Ερωτηθείσα αν η διεθνής θέση του δολαρίου αποδυναμώνεται, σημείωσε την αυξανόμενη διαφοροποίηση εντός των αποθεματικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που μπορεί να αναμένεται σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία.

«Θα πρέπει να περιμένουμε με την πάροδο του χρόνου ένα σταδιακά αυξανόμενο μερίδιο άλλων περιουσιακών στοιχείων στα αποθεματικά των χωρών – που αποτελεί μια φυσική επιθυμία για διαφοροποίηση», είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά το δολάριο είναι μακράν το κυρίαρχο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο».

Το αποθεματικό καθεστώς του αμερικανικού δολαρίου παρουσιάζει σταδιακή διάβρωση εδώ και δύο δεκαετίες και σημείωσε απότομη πτώση το 2022, παρόλο που η ισχύς του στο διεθνές εμπόριο παραμένει αδιαμφισβήτητη, είχε σχολιάσει η Eurizon SLJ Asset Management τον Απρίλιο.

Άλλες εκθέσεις έχουν επισημάνει την έξαρση της ζήτησης για χρυσό από τις ξένες κεντρικές τράπεζες ως έναν άλλο τρόπο να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα αποθέματα δολαρίου.

Αλλά οι νομοθέτες των ΗΠΑ δεν βοηθούν την πορεία του δολαρίου, ανέφερε η κυρία Γέλεν, η οποία επανέλαβε τη σταθερή ανησυχία της για την κρίση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, λέγοντας ότι υπονομεύει την παγκόσμια πίστη στην ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, επιδεινώνοντας τη φήμη του δολαρίου.

Όπως είπε, εξάλλου και ο CEO της κρατικά ελεγχόμενης VTB (της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας) η κρίση δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, υπονομεύοντας την παγκοσμιοποίηση, την ώρα που η Κίνα αναδύεται σε κορυφαία παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Επί πλέον, όπως ανέφερε ο Ρώσος τραπεζίτης της VTB μιλώντας στο Reuters, «η μακρά ιστορική εποχή της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου φτάνει στο τέλος της». Και πρόσθεσε ότι ίσως έχει έρθει η ώρα που η Κίνα θα καταργήσει σταδιακά τους νομισματικούς περιορισμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, θα έχαναν από τις κινήσεις δέσμευσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς πολλές χώρες προχωρούσαν σε διακανονισμό πληρωμών εκτός του αμερικανικού νομίσματος και του ευρώ, ενώ η Κίνα προχωρούσε σε άρση των συναλλαγματικών περιορισμών.

Αν σου άρεσε κάνε