Νέες απαιτήσεις Ερντογάν από την Ελλάδα για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου

Νέες απαιτήσεις Ερντογάν από την Ελλάδα για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:35 Δημιουργία 14/06/23, 17:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επαναφέροντας το status της επιθετικής ρητορικής κατά της χώρας μας, ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητεί από την Ελλάδα να σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών στο Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε να μειώσουμε τις εχθροπραξίες, όχι να τις αυξήσουμε».

Aναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνομιλιών για την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η νέα ελληνοκυπριακή κυβέρνηση κινείται σε «πιο ειρηνική ατμόσφαιρα», αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια απόσταση τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση, προσθέτοντας: «Μέλημά μας είναι να είμαστε μαζί με όλες τις χώρες του κόσμου με την ίδια κατανόηση».

Όπως γράφει η τουρκική Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ενδεχομένως να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. «Ξέρω τι θα του πω. Θα πω στον κύριο πρωθυπουργό να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση. Δεν ξέρω τι θα κάνουν με τόσο εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ τους δίνουν πολλά όπλα και αυτοί δέχονται. Απορώ εάν οι ΗΠΑ τους τα δίνουν δωρεάν. Νομίζω ότι θα το συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Και συνέχισε: «Δεν θέλω να αυξήσω τον αριθμό των εχθρών μας, θέλω να τους μειώσω».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα, από όπου επέστρεψε στο γνώριμο σκηνικό με απειλές κατά της Ελλάδας και αναφορές στην Γαλάζια Πατρίδα.

Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν τόνισε για τις σχέσεις με την Ελλάδα ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας».

Και συνέχισε: «Συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημα μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της».

Επανέλαβε μάλιστα ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Αν σου άρεσε κάνε