Η ΙΕΑ προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Η ΙΕΑ προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:06 Δημιουργία 14/06/23, 13:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα παρουσιάσει σημαντική κάμψη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι υψηλές τιμές και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν καταλύτες για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Η κατανάλωση το 2024 θα αυξηθεί με το 50% της δυναμικής που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα οδηγούν σε μείωση της χρήσης βενζίνης από τα αυτοκίνητα, προβλέπει η IEA, μεσοπρόθεσμα. Με την παραγωγική ικανότητα να εξακολουθεί να αυξάνεται, οι αγορές θα παραμείνουν «επαρκώς εφοδιασμένες» μέχρι το 2028.

«Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί και τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι σχεδόν θα σταματήσει», ανέφερε ο οργανισμός, στη μηνιαία του έκθεση για την αγορά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα «Η μετάβαση σε οικονομίες καθαρής ενέργειας ανεβάζει ρυθμό, με την κορυφή στην παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου να είναι πλέον ορατή πριν το τέλος της δεκαετίας, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα, η ενεργειακή απόδοση και άλλες τεχνολογίες θα προχωρούν» αναφέρει ο επικεφαλής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Τα έθνη που καταναλώνουν πετρέλαιο συμμετέχουν εδώ και χρόνια σε μια «εκστρατεία» απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Αυτή η φιλοδοξία ενισχύθηκε όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Η Υπηρεσία ωστόσο περιμένει το επόμενο έτος η αύξηση της ζήτησης να επιβραδύνει στα 860.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η αυξημένη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων θα βοηθήσει να μειωθεί ακόμα περισσότερο στα 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2028. Η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα 105,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε αυτό το σημείο.

Αν και η ζήτηση επιβραδύνει, οι επενδύσεις στον κλάδο ανακάμπτουν, όπως αναφέρει η Υπηρεσία. Οι δαπάνες σε έρευνα και παραγωγή (upstream) αναμένεται να ενισχυθούν κατά 11% το 2023 σε υψηλό οκτώ ετών στα 528 δισ. δολ. διασφαλίζοντας ότι η παραγωγή θα συνεχίσει να ακολουθεί με άνεση το ρυθμό αύξησης της ζήτησης για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη που δημοσίευσε η ΙΕΑ τον Νοέμβριο προέβλεπε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί τη δεκαετία του 2030.

Αν σου άρεσε κάνε