Είκοσι και πλέον χρόνια θα χρειαστούν για την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής της Ουκρανίας

Είκοσι και πλέον χρόνια θα χρειαστούν για την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής της Ουκρανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:30 Δημιουργία 14/06/23, 13:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας ενδεχομένως να χρειαστεί 20, ή και περισσότερα σε κάποιες περιοχές, χρόνια προκειμένου να ανακάμψει από την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με κέντρο ερευνών που εδρεύει στο Κίεβο.

Η Ουκρανία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σίτου, αραβοσίτου, ηλίανθου και ηλιέλαιου, αλλά η παραγωγή της έχει μειωθεί απότομα μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μοντέλων, κάποιοι από τους κλάδους δεν θα φθάσουν στα προπολεμικά επίπεδα ακόμα και μετά από επτά χρόνια ειρήνης», ανέφερε το Kyiv School of Economics σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι κλάδοι του ηλίανθου, του κριθαριού και του σίτου αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2040, ενώ οι κλάδοι του αραβόσιτου, της σίκαλης, της βρώμης και της ελαιοκράμβης αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2050.

«Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν ακόμα και 20 χρόνια για να ανακτήσει η Ουκρανία την ισχύ της στη γεωργία μετά την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική στρατιωτική επίθεση», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η Ουκρανία είχε συγκομιδή 106 εκατ. τόνων σιτηρών και ελαιόσπορων το 2021 πριν από την εισβολή, αλλά η παραγωγή μπορεί να μειωθεί περίπου στους 65 εκατ. τόνους το 2023, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας.

Αν σου άρεσε κάνε