Γαλλία: Μειώσεις στα τρόφιμα φέρνει η δεσμευτική συμφωνία κυβέρνησης-βιομηχάνων

Γαλλία: Μειώσεις στα τρόφιμα φέρνει η δεσμευτική συμφωνία κυβέρνησης-βιομηχάνων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 01:41 Δημιουργία 09/06/23, 16:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη σύναψη συμφωνίας με 75 μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων για τη μείωση των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα από τον ερχόμενο μήνα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Λέω στους Γάλλους πως, ήδη από τον Ιούλιο, οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα πέσουν. Και θα υπάρξουν έλεγχοι και θα υπάρξουν κυρώσεις για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, αναφέροντας τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και τα έλαια ως ορισμένα από τα προϊόντα οι τιμές των οποίων θα μειωθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έκανε την ανακοίνωση μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με 75 εταιρίες που παράγουν και πωλούν το 80% των τροφίμων που καταναλώνουν οι Γάλλοι. «Θα έχω τον κατάλογο αυτών των εκατοντάδων προϊόντων την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο κ. Λεμέρ, προειδοποιώντας πως αν ορισμένες εταιρίες τροφίμων δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, θα «αποκαλύψει τις επωνυμίες τους δημόσια».

«Σε έναν ορισμένο αριθμό προϊόντων όπου οι τιμές χονδρικής έχουν πέσει, οι τιμές (λιανικής) θα πρέπει επίσης να πέσουν, κατά 2, 3, 5 ή ίσως ακόμη και 10%», είπε.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδό του μέσα σε έναν χρόνο, στο 6%, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μετριάστηκαν. Όμως οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες κατά 14% τον περασμένο μήνα έναντι αύξησης ρεκόρ 16% τον Μάρτιο.

Ο κ. Λεμέρ κάλεσε τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους βιομήχανους τροφίμων να μειώσουν τις τιμές τους ώστε να βοηθήσουν τα γαλλικά νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στην πολύμηνη κρίση του κόστους διαβίωσης.

Ο κ. Λεμέρ είπε επίσης πως το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για να κλείσει ένα φορολογικό «παραθυράκι» από το οποίο επωφελούνται πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το AirBnB.

Πολλές μεγάλες γαλλικές πόλεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις στέγης και τα ενοικιαζόμενα στους τουρίστες διαμερίσματα σε πλατφόρμες όπως το AirBnB κατηγορούνται συχνά ότι μειώνουν την προσφορά καταλυμάτων.

Βουλευτές από διάφορα κόμματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ζήτησαν τον περασμένο μήνα πιο αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες για τις μισθώσεις αυτές ώστε να μπει ένα τέλος στην πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

«Δυσκολεύτηκα μέχρι να καταλάβω πόσο ευνοϊκή είναι η φορολογική μεταχείριση για το AirBnB. Θα αλλάξουμε τους φορολογικούς κανόνες και θα κάνω προτάσεις», είπε ο Λεμέρ στο BFM TV.

«Όταν τα ακούσια κέρδη είναι τόσο μεγάλα και ο φόρος τόσο ευνοϊκός, δεν υπάρχει λόγος να διατηρούμε μια φορολογική μεταχείριση που οδηγεί σε υπερβολές», πρόσθεσε.

Περίπου το 20% των ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού που δεν νοικιάζουν ήδη το σπίτι τους ή μέρος του στο AirBnB σχεδιάζουν να το κάνουν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα στην πλατφόρμα που της ανατέθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop.

H AirBnB, που είναι εταιρικός χορηγός των Αγώνων, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Λεμέρ.

Αν σου άρεσε κάνε